HTML

Mentál Hiéna

Egy újabb blog a magyar őrületről. Egy újabb blog az országban uralkodó mentális káoszról. Egy újabb blog az egészségről. Egy újabb blog a betegségről. Egy új blog ezek összefüggéseiről, következményeiről.

Friss topikok

  • sergiodel vargas: Helló Gyula. Ezer meg egy éve nem láttalak, meg beszéltem Veled. (2014.02.27. 11:01) Ukrajna fájdalma, a világ bántalma
  • Trejo: @Bionic Bastard: Igen, a face-en belefutottam, jó cucc! ;-) (2014.02.12. 08:57) Szlovákia - az EU margójára
  • KeMa: Azért van hangalámondás, mert ezen filmek hangjait egy sávra rögzítik. Nincs külön beszéd, és külö... (2013.08.06. 14:07) Szinkr-OFF
  • Bionic Bastard: @Kratomi: Drága Kranyeszkám! ;) Én ugye, abban a privilegizált helyzetben vagyok, hogy ismerlek... (2010.01.14. 09:16) Kollektív-a-kurvaanyádat
  • Dzsé: Nekem a pártkiárusítás hasonlat tetszett. :) Embertőzsde, pff. Kandallói sonkás szenya? :D Jöhet! (2009.06.09. 11:31) Európai pépszavazás

Linkblog

Hit-and-run

2008.04.14. 15:10 :: Bionic Bastard

Vasárnap óta megszaparodtak a bicós-látogatók itt az Idegsebészeten...gondoltam, hogy a jó idő játszik ebben szerepet és mozogni kezd ez a tunya ország, de nem. (és nem is gondoltam így de ez egy remek felvezető...)

A folyosón összefutottam egy  ütött-kopott, helyesebben sebes-lobos fiatalemberrel, Marceepánnal, az ősbringással, aki a következőket mesélte. Szombat este, mulat a magyar. Ha már kitalálták ezt a remek zérótolerancia dolgot, hát csak nem ülünk be a volán mögé, mert pikk-pakk elveszik a jogsinkat, rosszalló, megalázó ciccegések mellett a biztosurak. (Nyilván én sem örülök, hogy saturészeg, brachizó tizenhatévesek randalíroznak az utcán apu dzsipjével, de ennél azért létezik jobb intő példa...) A szombat esténél tartottam, Marceenál és kollégiális barátainál, akik egy hajón élvezték a budapesti éjszakai multikulturális kohéziós erejét...minden szuper, eljön a búcsú ideje, és ilyenkor a felelősségteljes(ebb) ember inkább nyeregbe pattan mint ülésbe. Ugye abban egyetértünk, hogy három-négy sör után jobb (bár majdnem ugyanolyan tilos :-)) kerékpárra ülni és hazaandalogni, mint a volán mögé, "road-rage"-től elborult aggyal, ködösen keménykedni.

Ő is nyeregbe szállt, és elindult hazafelé kedvese ágyába, karjaiba. A Városmajorban járt, a Maros utca környékén és itt történt a baj. Egy autós elsodorta/elütötte és ő óriásit taknyolt. Erre persze már nem emlékszik, és tanúk sem igen voltak(az autóban űlő mocsadékokon kívűl), hiszen hajnalban, lakossági bejelentés alapján kaparták össze a mentők az aszfaltról. Lényeg a lényeg, hogy mikor először láttuk egymást a folyosón, tiszteletteljesen összekacsintottunk, hogy "Fúúú, apám, neked is kemény napod volt, mi?!", pedig az ő dupla!-monoklija keményebb, mint az én ödémás duzzanatom volt. Csak, hogy egy példát említsek...Neki betört a feje, értsd luk lett a koponyáján!, a nyolcvanhét zúzódásról, törött erről-arról ne is beszéljek!

Először csak egy pár keresetlen szót szólnék az autóban ülő(k)nek: dögölj(etek) meg, cipőben! És, nyugodj(atok) meg, ezt még cifrázhatnám (mint, ahogy cifráztam is) roma-átkokkal, voodoo finomságokkal, de ez most nem az a hely. Mert az rendben, hogy elütöd....balesetek történnek. De azt, hogy otthagyod vérbefagyva, azt mégis hogy számolod el a napjaid végén miután kedvesen álomra hajtod a fejed?!
Majdnem megölsz egy embert és másnap jóízűen eszed a húslevest?! Nem esik le, mi?! Nincs sok lelked, igaz?!

Ha eddig ugyanis nem vált volna világossá, tisztelt autóstársaim, egy bringás lényegesen feljebb van (volt és lesz) mindenféle emberi és erkölcsi létrán, mint egy autós. Hadd magyarázzam el, miért, ha nem volna teljesen egyértelmű, a benzingőzben butuló, "mekkorakirályvagyokhogyazénautómsokkalnagyobbmintatiedéssokkaltöbbetisfogyaszt", löttyedtseggű manager és "jajmár-lejönneasminkemésmegizzadnékhakerékpárraülnék", "abarátomdzsipjévelvillogoknapközben" hobbylotyó társadalmunknak.

Én voltam olyan szerencsés, hogy majd két évet Dániában és ennek egyrészét Koppenhágában töltöttem, ahol amellett, hogy mindenhol kerékpárút van, a biciklis közmegbecsülésnek örvend. Ennek borzasztó egyszerű oka van: a városi kerékpáros kultúra az egyetlen oka, hogy a te és én gyermekem (ha lesz egyáltalán olyan mákunk) tizenhárom és fél perccel később fog belefulladni az agyonszennyezett levegőbe, mint amúgy azt tenné. Hmmm? Nem hinném, hogy ez további magyarázatra szorul...

Igen, mi is kicsit megizzadunk és lihegünk, de ez egy jó dolog. Úgy hívják: testmozgás. És minél többen bringázunk, annál jobb lesz NEKÜNK, a városnak, a levegőnek...folytassam még?! Vagy tényleg ilyen hülyék vagyunk? 1+1? Na, kéremszépen...

Úgyhogy, kedves cserben-hagyásos-gázoló úr! Reméld, hogy az igazság vagy a bringástársadalom vasökle nem ér utol, és nem veri ki belőled az utolsó, szánalmas szuszt is!

Hidd, hogy nem jön el az ítélet napja! Hidd és fuss...

Ui.:Itt kívánnék ugyanilyen jellegű motorbalesetet szenvedett Steve barátomnak mielőbbi gyógyulást, és kicsivel több szerencsét a jövőben! ;-)

147 komment · 1 trackback

Címkék: magyar baleset kerékpár bringa attitűd tempó

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalhiena.blog.hu/api/trackback/id/tr13425190

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training 2019.04.16. 09:18:34

New DVDs in the next weeks - tangerinedream.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

me 2008.04.14. 17:54:19

En is voltam olyan szerencses, hogy Daniaban, epp Koppenhagaban eljek. Es olyan szerencsem is volt, hogy elcsapott egy autos, csuklo 15-16 darabban -magyarazatra gondolom nem szorul a helyzet, es foleg a kovetkezmenyek. Ez egy taxi volt... 3 ember probalta megallitani, de lazan elhajtott. Mellesleg volt utasa is... Es meg mellekesebben, nem en voltam a hibas, elsobbsegem lett volna. Szerenysegem a nagyon ovatos bringas, tudataban vagyok ugyanis az eroviszonyoknak...

Attol tartok a hiba nem annyira az orszagban van, mint inkabb a homo sapiensben.

.

cat 2008.04.14. 17:55:01

talán jó ötlet lenne, ha mindenkivel, és maximálisan betartatnák a szabályokat.
és nem lehetne "valahogy elintézni". Igenis fizesse ki a bírságot a bunkója, ha átmegy a piroson, ha a zebrára/bringaútra parkol, ha nem engedi át a gyalogost, ha nem adja meg az elsőbbséget, ha buszsávban autókázik.
Szerintem nem a KRESZ nem ismeretével van a baj, ismerni ismerik, csak leszarják.

--
c

hkf 2008.04.14. 17:56:39

"Ha eddig ugyanis nem vált volna világossá, tisztelt autóstársaim, egy bringás lényegesen feljebb van (volt és lesz) mindenféle emberi és erkölcsi létrán, mint egy autós"

Akkor hadd magyarázzam el én is tisztelt faszkalapkám! A budapesti "átlagkerékpáros" a fent említett felsőbbrendűsége tudatában jellemzően minden létező szabályt félretéve, nagy ívben beleszarva abba, hogy bizony több tonnás járművek veszik körül, csakazértis megmutatva, bizonygatva, hogy ő a kibaszott biciklista simán cikázik jobbra-balra úgy, hogy szinte foglama sincs arról, hogy mi zajlik körülötte. Abban a marha nagy feljebbvalóságában csak arról feletkezik el a zsenikém, hogy jó eséllyel ő jár szarabbul. És ennek ellenére szarik bele. Én autósként szinte csak ilyen faszjancsikkal találkozok. A minap is a keresztúri úton jövögetek hazafelé, éppen elkezdtem előzni szép nagy ívben egy felsőbbrendű biciklista faszkalapot - nem jött szembe senki, így át mentem egészen a másik sávba. Ekkor ez a majom fogja magát és minden körültekintés nélkül, lendületből befordult a mellékutcába. A gond csupán annyi, hogy a mellékutca balra volt. Kurva nagy szerencséje a baromnak, hogy jók a reflexeim, meg a fékek az autón. Kb. az életét köszönheti nekem. Erről persze gondolom fogalma sincs, mintha észre sem vette volna a történteket. Ja igen. A felsőbbrendű egyenkerékpárossimulós ruha + sisak meg egyéb kellék megvolt, tehát nem "hétvégibiciklistáról" van szó. Még egy kerékpárost sem ütöttem el, mégcsak el sem sodortam egyetlen felsőbbrendű biciklistát sem. De kb. egy tucat életét hasonló manőverek után már megmentettem. Ugyanakkor ma már ha biciklistát látok kurvára ideges leszek, hogy vajon most is jók lesznek-e reflexeim, vagy bemutat egy manővert amit már nem tudok kikerülni és szépen mehetek a hűvösre. Szóval le lehet szállni a magas lóról tisztelt biciklista-felsőbbrendűvagyok-faszkalapok!

hkf 2008.04.14. 18:00:45

Még annyit, hogy ha részegen kerékpározik a faszjancsi, akkor miután elsodortam még párszor meg is rugdosnám, csak úgy miheztartás végett. Még azon gondolkodjatok el, hogy ha mondjuk apuci elkaszálna egy részeg biciklistát hazafelé a dűlőúton, mert az éppen az előzés pillanatában szabályosan keresztbefekszik a kocsi előtt az aszfalton és apuci emiatt megy két évre a hűvösre a kancigányok közé, akkor is ilyen kibaszott magasról szemlélnéd a történteket?

aTony 2008.04.14. 18:01:24

Holnap húsleves, de jó ... már várom.

probe 2008.04.14. 18:05:41

Vissza kellett volna tolatnia a berúgva bringázó haverodra. Akkor lenne oka pattogni.

Kixx 2008.04.14. 18:06:47

Csak egy szót mondok: Buda

patye 2008.04.14. 18:07:23

Sziasztok!

T'án át lehetne alakítani ezt az ellenszenves "erkölcsi létrás" megjegyzést valami olyasmivé, hogy milyen jó lenne, ha mindenki az alábbiak szerint élne:
- az autós vigyáz a motorosokra, a bringásokra és a gyalogosokra, mert ők gyengébbek.
- a motoros vigyáz a bringásokra és a gyalogosokra...
- a bringás vigyáz a gyalogosokra...

Ezt persze anélkül, hogy a fenti szereplők különösebb előjogokat követelnének maguknak csak azért, mert ők gyengébbek mint a másik (ld. pisztolyos kolléga). Pont elég bajunk van abból, hogy fáradtan, figyelmetlenül és megfelelő képzettség híján vezetjük járműveinket (ha meg ittasan, akkor pláne). Abból is gyakran van baleset, hogy ügyesebbnek érezzük magunkat, mint valójában. Ha ehhez még "erköcsi magaslat" is társul, akkor már olyan előnyöket követelünk meg az általunk "erkölcsi mélygarázsba" degradált közlekedőtársaktól, amiket ők nem fognak megadni. Miért adnák: ez a "felsőbbrendűség" csak az egyik fél agyában létezik, a másik nem tud róla.

Gera 2008.04.14. 18:08:40

Ha a haverod részegen nem egy autót üt el a biciklijével (ha létezik egyáltalán az az autó), hanem egy gyereket, akkor is az utóbbi a hibás? A felsőbbrendű részeg biciklis, röhögnöm kell.

Persze a cserbenhagyás ocsmány dolog.

Amúgy Steve barátod motorbalesete hogy történt? Ő is elütött és cserbenhagyott egy részeg biciklist? Vagy részegen nekimotorozott egy autónak? Sok szerencsét neki...

hkf 2008.04.14. 18:10:03

Halmozottan hátrányos helyzetű kérdés:

Olaszliszkán elsodorsz egy gyanútlanul kerékpározó színesbőrűt. Mit teszel?
A) Továbbhajtasz, B) Megállsz segíteni

Bónusz kérdés: Köcsöggerinctelenszemétalak-e vagy?

flimo13 2008.04.14. 18:15:06

Egész jól indult a post, aztán ezzel az erkölcsös dologgal végül csak elvállt a szar a víztől, nevezetesen te is azon hippi pöcsök egyike vagy, aki el van ájulva magától, hogy ő biciklizik (többek közt mert megteheti), és ezzel máris félig meg van mentve a Föld. Haha.

sep 2008.04.14. 18:22:47

A gyalogos, aki a városligetben a bringások elől a bokorba ugrik, az hol van az erkölcsi ranglétrán?

coldblooded 2008.04.14. 18:23:41

ha tudna a sok dugoban rohado, egymast keresztezödesben szopato autos, hogy milyen jo erzes öket ugy istenesen bealazni azzal, hogy mindenhova elöbb erek, mint ök, akkor talan valtananak ök is. Eddig egyszer volt balesetem, akkor sem en voltam a hibas, mar majdnem 3 eve bringazom varosban. Szabad vagyok, nekem ennyi eleg.

flimo13 2008.04.14. 18:27:13

Részeg meg ne is biciklizzen a "felelősségteljes ember", hanem vegye meg azt a retkes éjszakai jegyet bkvra, vagy hívjon taxit. Ha nincs rá pénze, de bulizni elmegy, akkor meg szálljon magába.

2008.04.14. 18:31:47

"Én voltam olyan szerencsés, hogy majd két évet Dániában és ennek egyrészét Koppenhágában töltöttem, ahol amellett, hogy mindenhol kerékpárút van, a biciklis közmegbecsülésnek örvend. Ennek borzasztó egyszerű oka van: a városi kerékpáros kultúra az egyetlen oka, hogy a te és én gyermekem (ha lesz egyáltalán olyan mákunk) tizenhárom és fél perccel később fog belefulladni az agyonszennyezett levegőbe, mint amúgy azt tenné. Hmmm? Nem hinném, hogy ez további magyarázatra szorul..."

Továbbá - és ez a sokkal egyszerűbb magyarázat - abban az országban, ahol, amikor kijött, egy Suzuki Wagon R+ típusú, egyébként Magyarországon gyártott gépjármű, kereken hétmillió kettőszázezer forintba kerül (a plakáton lévő árat számoltam át), nem csoda, ha az emberek más közlekedési alternatívákat keresnek... Ettől függetlenül Koppenhága minden szempontból kurva jó város, irigylem őket a bringás közlekedésért, ott ez rendesen meg van csinálva (és Arhus-ban is).

Egyébként meg, cserbenhagyni valakit, az bizony bűncselekmény, de azt nem hinném, hogy ebből ilyen felsőbbrendűségi dolgot kéne levezetni. A legtöbb autósnak nem "kihaénnem" kocsija van és nem is úgy viselkedik. Az ilyen típusú arrogancia csak mélyíti a felesleges ellentétet.

Birka, a gyalogos/bringás/autós

Sityu 2008.04.14. 18:36:35

Legyunk mar realisak, hogy megy at a bringas a piroson legtobszor? Megall korbe nez ha nincs senki neki indul.... Mindig a bringas jon ki rosszul barmilyen balesetbol ezert o kurvara figyelni fog.

Hogy megy az az autos a piroson? Latja hogy pont most valtot pirosra es meg 40 meterol nyom egy dagadtat es atrombol bizva abba hogy nem kapjak oldalbol es nem daral le senkit a zebran.


Enyit errol. A kreszt nem a 40 nel halado alig nehany kilos kerekpar miat kellet bevezetni.... Nem mintha ertelme lenne mert magasrol szartok bele, meg egy indexet is nehezen mozditotk meg.

A baj veletek van:)
Ajonapot.

Kicsijoe 2008.04.14. 18:44:47

Olyan világos ez a sztori,mint a nap.Békésen kocsikázok hazafelé,idióta részeg bicajos elémkacsázik,elcsapom...és természetesen nem óhajtok emiatt sem rendőrségre rohangálni,pláne nem büntetőpopntokat begyűjteni vagy éppen leadni a jogsimat,ami kenyérkereset is,mert ugye egy szegény sérült biciklista szavára inkább adnak,mint a csúúúnya-gonosz-benzinszagú autósra.Ezért szépen továbbhajtok,és mint lakossági bejelentő hívok egy mentőt.Nem elég,hogy egy részeg kacsázó biciklis összetöri a kocsit,még önként jelentkezzek rá,hogy jól meg is hurcoljanak?!Álmodjál!Majd akkor lehet ilyen magas erkölcsi lóról mondani a mondókát,ha a statisztikai átlag arra vonatkozólag,hogy hány bringásnak van a létező leghalványabb fogalma a kreszről a fordítottja lesz a mostaninak.Na AKKOR majd lehet ilyenekt mondani,mint te most...
Nézzük már meg,hogy a legtöbb bringás a süket-vaksi öregasszony/tatter piacosbrinyóval,a bézbólsityós-tunningsuzukis hülyegyerek biviklis megfelelője,az alkesz részeg segédmunkás.És legjobb esetben a 10%,aki a normális,közlekedés elemi szabályait betartó,elvből (legyen ez környezetvédelem,vagy testmozgás) kerékpározó polgáltárs...

Laciii 2008.04.14. 18:51:16

Elhiszem, hogy kurva zavaró a piroson átmenő bringás, de emiatt bekövetkező balesetekről hálisten nem hallani, nem úgy mint a rákanyarodósokról :(

Részegen tényleg haver, BKV, taxi.

Laciii 2008.04.14. 19:02:26

Kicsijoe 2008.04.14. 18:44:47
Miféle meghurcolásról beszélsz ember???
Magyarisztánban ha ki akarsz nyirni valakit a legtutibb módja ha elgázolod, nevetséges birság, meg TALÁN némi felfüggesztett, "megélhetéshez szükséges" varázsszavakkal marad a jogsi is.

Amúgy tök jó egy olyan társadalomban élni, ahol egy letört tükör fontosabb mint egy emberélet.

Rozsdamentes Acélpatkány 2008.04.14. 19:07:25

Üdvözüllet a nagyérdemű Pábliknak aki mán megen keveri a szalámit , de nem látja a fától az erdőt !
A biringa azért van feljebb az erkölcsi létrán , mert jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy , mint egy autó! Egy autónak vannak kipufogó gázai , az előálításánál is keletkezik egy rakat veszélyeshuladék , az állandó kopóalkatrészek is derekasan szenyeznek (gumik , olaj , fékbetét , kuplung, akksi stb...) ma Magyarországon mindenki tíz évet ad minimum az életéből (szerintem sokkal többet ) csak az autóforgalomból bekövetkező szenyeződések miatt .
Naponta 50 km bringázok jövet a menet . Végig "bringaúton" tudok haladni . De a Hungária és a Kerepesi nem egy leányálom , aki egyszer azon hétköznap maszk nélkül csak gyalog végigmegy annak el kell gondolkodnia , hogy lehet az ! Kr után 2008-ban nem lehet GÁZMASZK nélkül végigmenni Budapesten ! Babakocsiba gyereket vinni tilos !
Amúgy az autósok szimplán kurvára nemszokták meg a bringákat . Nemszokták meg , hogy ha én a bringaúton (főútvonal) megyek egyenessen és ő jobbról jönne , nekem van elsőbségem .
Amúgy kedves autósok akik úgy gondolják , hogy minden biciklis ellenség . Gondoljon bele abba , hogy a gyerekek is használják a biciklit . Ezért nem csak a kresz szerint kell nézni , hisz egy kamasz aki azt hiszi övé a világ teker mint gép az leszarja a kreszt ! Rá nekünk kell vigyázni ! Mert mi is voltunk ilyenek . Életkori sajátoság , idővel kilehet nőni . Persze sokan csak fejlesztik a baromságukat .

Kicsijoe 2008.04.14. 19:15:03

Laciii: Feltéve,hogy Császár Elődnek hívnak.Mert bármi más a neved,úgy meghurcolnak,elveszik a jogsid,megbírságolnak,ahogy csak lehet,és életed végéig fizetsz a szegény biciklistának (márha egyszerű földi halandó vagy,akinek nincsen pénze sztárügyvédre) Arról már ne is beszéljünk,hogyha részeg biciklis belédszáll teszemazt mikor éppen indexelve állsz a kereszteződésben békésen várva arra,hogy kifordulj (ilyet már láttam saját szememmel) szerinted meg fog állni a károd megtéríteni?Vagy bemtutatkozni,hogy polgári peres eljárás keretében követeld a károd megtérítését???Nos???Na,ez a bajom a biciklisekkel konkrétan...meg az,hogy az egy dolog,hogy kishazánkban nem igen van autós kultúra,de a biciklisekre ez halmozottan igaz.

amondó (törölt) 2008.04.14. 19:15:46

"Ezúton üzenem neki, hogy a kerékpáros a főutat keresztezve leszáll a kerékpárról és áttolja mint gyalogos - nagyjából így szól a szabály"

EZT HOL TANULTAD? Jogsit nem kéne visszaadni, ha egyáltalán van? A szabály ugyanúgy vonatkozik a kerékpárra: főútvonalnak elsőbbséget adva keresztülbiciklizik, mint minden más jármű. Ha lámpa van, megvárja a zöldet. NEM KELL LESZÁLLNI, A KERÉKPÁR IS JÁRMŰ!!! Mivel kevesebb védelmet nyújt, mint 1 autó, ezért jobban is kell rá vigyázni.

pet 2008.04.14. 19:24:50

A bicajos fasz volt, mert részeget vezetett járművet. De az autós nagyságrendekkel nagyobb bűnt követett el a cserbenhagyással. Előbbinek csak egy nagy pofont osztanék, utóbbit kivégezném helyben, ahogy adott esetben (itt hála istennek nem) ő is így végzett volna mással.

Komoly bicajosként én is szégyenlem azokat, akik felelőtlenül mennek Bp-en (lámpa nélkül, járdán, stb.). De soha nem fogom felfogni agyilag, hogy a szabályos biciklist, lámpa nélküli zebrán átkelő gyalogost, stb. miért kell szopatni.

Nem összemérhető a bringások által okozott veszélyhelyzetek és az autósok által nap mint nap (gyorshajtás, elsőbbség meg-nem-adása) okozott veszélyhelyzetek súlya.

Az átmegy a piroson, stb. dolgok amúgy is nagyrészt futárokra igazak, akiket ezért fizetnek, hogy időben odaérjen. Kb. olyan, mintha az autósok összességét a taxisok alapján próbálnám meg megítélni.

Normális országban figyelnek a gyengébbre, elmehetsz bicajozni a gyerekeddel életveszély nélkül vagy elengednek a zebrán gázolás helyett. Az, hogy nem itt tartunk csak az autósok hibája.

Persze ott, ahol totálisan elmarad a büntetés bármit meg lehet tenni...

amondó (törölt) 2008.04.14. 19:27:52

pet:

na végre egy normális vélemény.

t0m 2008.04.14. 19:31:59

Én is jó néhány éve kerekezek a fővárosban. Autót csak vidéken vezetek, elvétve. Eddig 3 jelentősebb találkám volt autóval, (abból egy vidéken, a visszapillantóbanemnézünk_jobbra_indexelünk_húzódunk_aztán_balra_éles kanyar az ott is megteszi a hatását ;)) Pesti pukkanásaimnál be kell valljam, az én fejemen is volt némi kis vaj, többnyire a sietség. Rutin is kell ide, elég erősen, de sajnos sokaknak egy-két alkalom után minden kedvük elmegy tőle, hogy még egyszer kerékpározni próbáljanak közúton, így igazából a gyermekeiket sem fogja senki ebbe beavatni. Nagyon sok olyan autós van, aki figyel a bringásra, de az ellenkezőjét sokkal könnyebb megjegyezni ugye, és acsarkodni.
A felhalmozott tudásbázishoz még egy két dolog, amitől nap mint nap lel a hideg az utakon: Parkoló autó, amiben ülnek, mögöttem meg jönnek. Másik, megelőz az autó, utána pedig dús fék, és lefordul jobbra, elfelejtvén, hogy utol fogom érni... ugyanez: megelőz, aztán dús fék, és hátramenet, parkolás (mindkét esetben egy lehelletnyi gázelvétel elég lenne, és még spórolna is vele...). A jobbkezes utcáknál találkozások mindig különösen izgalmasak. Sose lehet tudni, hogy most az autós gyorsan jön, de ha jobbnak látom lemondani az elsőbbségemről, ő is megáll, és integet, hogy menjek. Vagy nem lassít, ki tudja. Ha sietséget látok, vagy látom, hogy a vezető nagyon nem akar látni engem, vagy direkt kerüli a szemkontaktust, akkor inkább megállok. Az is megvan, aki lassan jön, de láthatóan esze ágában sincs nézni.
Ja, a tárgyhoz: az ittas kerékpározás sem különb az ugyanilyen autóvezetésnél... de a cserbenhagyás az akkor is a legalja. Kresz-t kellene oktatni, valóban, már általános iskolában, 14 évesen legálisan, egyedül mehet a jógyermek, nulla ismerettel, annyival, amit a járdáról látott...

manager 2008.04.14. 19:38:45

Aki Budapesten bringázik, nem lehet sikeres ember.
Ez a város erre alkalmatlan még egy ideig, hacsak nem öngyilkos akar lenni a delikvens és magas biztosítást kötött magára a család érdekében.

Laciii 2008.04.14. 20:21:00

Kicsijoe 2008.04.14. 19:15:03
Bár igazad lenne, de ebben a sztoriban se CS.E. féle szerepelt, ott csak azért volt nehezebb kimosdatni, mert rendőröket ölt.
Érdi buszmegállós vadbarom se fizetett egy fillért se.

manager 2008.04.14. 19:38:45
Én fontos ember vagyok, nem érek rá dugóban ülni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.04.14. 20:36:07

- 2,5 literes kocsira fizetem a harácsot, de városon (Debrecen) belül csak akkor használom, ha tényleg muszáj, máskor biciklizek. Csúcsidőben gyorsabb is.

- A cserbenhagyók legtöbbször részegek vagy drogosok.Csótánycsapdával kellene őket összegyűjteni, utána meg biogázként és komposztként hasznosítani őket.

Mielőbbi gyógyulást!

aTony 2008.04.14. 20:48:14

Oppsszzzz, melegszenya (toast) vacsorára, mit is vétettem tegnap az úton-testen????

Pörkölt nokedlivel, mi a tétele???

Pumatex 2008.04.14. 20:48:34

Terhesként és anyaként nem száguldozok, pedig az autó bírná. De nem azért van, hanem azért, hogy A-ból B-br biztonságosan átjussunk. Mindig figyelek a biciklistákra, és nem azért, mert a férjem is biciklizik, hanem mert egy autó karosszériájához képest marha vékony a bőr(ük). Ez igaz a motorosokra is.
És minden egyébtől függetlenül a cserbenhagyás a legalja - mindkét fél részéről. Úgyértem, hogy ha bringás áll beléd, de lelécel, vagy az autós sodor el. Mindegy. Nem vállalta tettéért a felelősséget. Más kérdés, hogy a fent említettek miatt a bringás/motoros jobban sérül.

Nekem a bicikli az egyéves és a pici miatt nem alternatíva - van biciklim, kiválóan használom hét végén, mikor őrzik a gyermeket... Tehát ezt a szöget is ismerem, igaz, nem csúcsforgalomból.

De azért az nekem is sok, hogy (szintén) részeg bácsika az út szélén egyméteres kilengéssel 3 km/órával (nem is tudom, hogy nem esett le) megelőzhetetlenül araszol, amikor 45 cm-re jobbra mellette ott a bicikliút, igaz járdára festve, de tökmindegy, mivel a gyalogosok nem azt használják, hanem a beljebb lévő parkolót és a laótelep utcáját. (Nem tudom milyen utca, a pesti rakpart északi végének folytatása az Árpád híd fele.) Nem is beszélve az úton versenytempóban autók között cikázókról. Egyszerűen képtelen vagyok kikerülni, mert mire észreveszem, már rég mellettem van, és két pillanat múlva meg az előttem menőre hozza a frászt.

Természetesen tisztelet minden normálisan közlekedő autósnak/bringásnak/motorosnak. Mert vannak tényleg sokan, csak sokkal egyszerűbb általánosítani két idióta alapján.

A megoldás egyébként szerintem járműfüggetlen: csak úgy viselkedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy ők is viselkedjenek veled. Igaz, bicajosok/motorosok helyében a hiányzó másfél tonna védelem miatt akkor is kétszer többször néznék körbe...

Perillustris 2008.04.14. 21:18:16

E poszt hozzászólásai most sem okoztak csalódást. Jó látni, hogy a sok primitíven megnyilvánuló mellett rengeteg értelmes is van, aki a helyén képes kezelni a történteket.

Kerékpározom minden nap, de SOSEM ülnék bringára ittasan, hiszen még akkor is megszívhatom egy esetleges baleset esetén, ha nem én vagyok a hibás.

Az "erkölcsi létrás" megjegyzés szerintem is lerombolta (előre) azt a hidat, amit együtt kellene MINDEN közlekedőnek építenie.

Mert közlekedni muszáj. Egymás mellett, vigyázva egymásra. MINDENKIRE.

Fiastyúk 2008.04.14. 21:29:52

Van autóm, de kizárólag akkor használom, ha nagyon nehezet vagy nagy darabot kell szállítani.
Van bicajom, aminek a használatát a rengeteg pöfékelő autó keseríti.
Nem rúgok be, mint állat. De ha megtenném, akkor gyalog vinném a seggemet, meg tömegközlekedéssel. Bicajjal is lehet komoly balesetet okozni vétlen gyalogosnak, vagy anyagi kárt autósnak!
Kedves autóstársak! Az autós mérgezi a környezetet kipugógázzal, autóronccsal, kopott gumival. A bicajos csak az elkopó bicajgumival, meg a bicajronccsal. A gyalogos viszont csak az elkopó cipőtalpával.
Az autós nagyon rongálja az utakat, a bicajos alig, a gyalogos szinte nem. Az utakat pedig mindenki adójából tartják fent. Az meg teljesen jogos, hogy az autósok egy kicsivel többel járuljanak hozzá az utak fenntartásához, hiszen sokkal jobban is koptatják.
Az autók okozta környezetszennyezéstől tömegek halnak meg előbb. A bicajozástól és a gyaloglástól sokan élhetnének tovább, mert egészséges testmozgás, ha nem ütnék el őket és nem nyelnének ennyi kipufogógázt. Autósként még az egészségügyi kiadásokhoz is nagyobb mértékben illene hozzájárulnunk, hogy az autózásból eredő betegségek, ill. halálozás költségeit viseljük.
Egy autó nagy helyet foglal, egy bicaj a tört részét, egy gyalogos pedig csak a legszükségesebbet.
Naná, hogy a bicaj, a gyaloglás, meg a tömegközlekedés a preferálandó!
Aki meg másnak sérülést okoz, annak erkölcsi kötelessége segíteni. Különben egy féreg.

Zsurmi 2008.04.14. 21:37:43

Előre bocsátva:
Lehet benyomva/részegen biciklizni, autózni. De nem szabad! Viszont elütés sem jár érte és mellesleg, a cserbenhagyó automatikusan hibás lesz ilyen esetben!

A helyszínről: A XII. Maros utcát tavaly újították fel, széles 2*1 sáv, azaz kb. 2*6 méter széles. A Jakobinusok tere felőli végén 2 nem-városi-terepjáró elfér egymás mellett. Nincsenek gödrök amibe "részeg bringás" beledőlne.

Napközben viszont van jó sok parkoló autó, és szinte folyamatosan vészvillogósok, néha fürtökben. Ennek ellenére járható az út, persze nem 50-el.


RosszQtya,
Nem az a lényeg, hogy a másfél tonnát mennyivel hamarabb/később állítod meg, mint egy 15 kilós biciklit! Hanem hogy HA NEM SIKERÜL megállítani, mekkora kárt okoz! Fizika. Középiskolás.

DreamKnife_360
Van egy kis különbség a nyamvadt tükröd letörése és a másik koponyájának betörése közt.

Sister,
Persze vonatkozik mindenkire. Tessék büntetni a szabálytalankodást! Mindenkit, mindenfélét! Ha ez kicsit már működik, lehet vitatkozni a szabályokon is, hogy az senkinek se legyen rossz és túl hátrányos.

cat,
Erről szól a poszt is, csak erősen elfogult.
Maximálisan betartani a szabályokat? Komolyan, álomvilágban élsz? Megvalósíthatatlan és nincs is rá szükség! A lehető legjobban kell betartani.

--
Mellesleg:
A szabálytalankodás egyetlen jogos büntetése a csekk amit a rendőrtől kaphat az ember. A másik nem jogos, de lehet következménye a szabálytalankodásnak. Sérülés vagy halál. De azt senki sem érdemli meg! Nem megakadályozni (pl. nem fékezni, ráhúzni), cserbenhagyni, veszélyeztetni (pl. gyorshajtás) nagyságrendekkel nagyobb bűn(cselekmény), mint piásan/részegen biciklizni (szabálysértés max).

Tök jó, hogy egy olyan országban véres szájjal szidják az ittas kerékpárost, ahol tömegsport az ittas vezetés (autóban)! Ami -h a baj van - legtöbbször megöli a vétlen felet (is). A részeg bringás legtöbbször maga fizet érte, a másik oldalnak pedig szinte soha nem a halál következménye.

Pyf325,
Nem is rossz ötlet, fizetni a kerékpárútért, mint az autópályáért! De aki nem fizeti, nem használhatja! Pöpec! akkor senki nem (próbálhat meg) kényszerít(eni) olyan útra, amire nincs fel és lehajtó minden kereszteződésben (ugrassak föl, vagy kerüljek), amit nem járdának építettek, nem takarítja/tartja karban az út kezelője és nem feltétlen aszfaltból készül egy járműnek.

Kötelező használni? Kötelező használhatóra megépíteni!

hkf,
Ó persze egy akármennyit ivott biciklis nem lesz automatikusan hibás a balesetben (ez jogos), á nem! Dehogynem bazdmeg, jogosan! De ilyenkor, á nem, nem ő az egyedüli hibás. Dehogynem!

A szád az nagy, de azt nem tudod, hogy ezért legfeljebb felfüggesztett börtön jár és még a joggyakorlat is az autósnak kedvez. A bármiben szabálytalan bringás automatikusan hibás és nem is nézik a másik fél felelősségét. pedig nemzetközi szerződésben vállaltuk.

Szegény elnyomott vétlenül biciklist gázoló autósok! Annyi veszély leselkedik rátok!

patye,
+1

amondó,
Annyit tennék hozzá: amit a nagytudású, autósok kollégák kevernek, az a KRESZ 54. §, 4/b. pont szerint főútvonalon, ÉS lakott területen kívül tilos BALRA FORDULNI kerékpárral. Ismétlem a gyengébbek kedvéért: lakott területen kívül, főútvonalon, balra.

Hatályos KRESZ:(net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM).

Kicsijoe 2008.04.14. 21:38:45

Mert a tömegközlekedés szerencsére tiszta,egészséges,gazdaságos,és kultúrált :) .És pláne,kiszámítható,főleg mostanában.Persze ennyire ne legyünk BP centrikusak,mert vidéken azért ennyire nme evidens tömegközlekedni.A biciklist meg őszintén szólva az anyja hátán ****nám meg,amelyik kreszvizsga nélkül kimerészkedik a közútra.És azt is,aki a 8 éves debil kölkét tunningolt BMX-szel engedi a főúton kacsázni.Mert nem (csak) a gyerek az idióta,hanem a drága szülője.Úttesten annak van helye,aki ismeri a kreszt.És aki büntethető,és egyebek.Én kimegyek az útra a kocsimmal,de van FELELŐSSÉG biztosításom,ha kárt okozok valakinek.A biciklisnek nincs.Teljesen abszurd,hogy sokan akkor pattannak biciklire,ha pl már nem vezethetnek,mert az orrukig sem látnak (biciklis tatterek) és még sorolhatnám.Fentebb már említettem.A balesetet általában nem azok okozzák,és nem azokat érik,akik kultúráltan kerékpároznak.Akinek annyi esze van,hogy kimenjen a hungáriára biciklizni...hát talán jobb is,ha elcsapják,és az öngyilkosságra ill. kóros hülyeségre hajlamosító géneket nem tudja továbbörökíteni (már boccs).
Az utakat pedig a felettébb korszerű buszok és tehergépjárművek teszik tönkre,nem mami Skoda Fábia Kombija,tehát ez erős túlzás.Namindegy.Eléggé végletes a gondolkodás.Minden ideíró biciklis normális...persze.Én azért a közutakon fordított helyzetet látok-elenyésző kivétel az,aki KULTÚRÁLTAN kerékpározik.Vagy csak nem látom,nem tűnik fel,ugyanúgy,mint a kultúrált sofőr-csak tereptárgy optimális esetben,az utcakép része a közlekedés során :))

pet 2008.04.14. 22:02:45

Kicsijoe: Elényésző azon autósok száma is, akik betartják a kreszt és kultúráltan vezetnek. Ha véletlenül igen (pl. 50-es sebességhatár) akkor meg a többi ledudálja, bünteti, stb. Bár sok szabályszegő van kerékpárosoknál is, de nem kevesebb arányaiban, mint autósoknál, sőt!

Mellesleg van kresz vizsgám, ahogy jogsim is, és nem fogod kitalálni: FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSOM is kerékpárra (MK tagság). Ezek hiányában is megállnék és megtéríteném az okozott kárt.

Életem legnagyobb megkeserítője Bp-en a szmog, ami a belvárosban (5.ker, 2.ker) nem mondhatnám, hogy a kamionosok miatt van.

Vegyétek észre, hogy a komoly bringások többsége szorgalmazza a kresz általán iskolában való oktatását, stb. Én pl. személy szerint lecsapnék mindenkit a bringáról, aki este világítás nélkül közlekedik, illetve helyben bezúznám tanyabájkjukat a falu főútján részegen korzózó papáknak.

Könnyű ilyenekre hivatkozva az összes biciklist leírni, mikor az autósok nagyobb hányada szarik a szabályokra (sebességkorlátozás, zebra).

Sajnos a realitás nem ez, hanem, hogy 10-ből 1-2 autós alapból bunkó, enyémazút mentalitással akar lelökni az útról, pedig ki vagyok világítva mint egy karácsonyfa és megyek az autósok tempójában. Dugóban meg sokkal többel.

Szóval autósként sokkal nagyobb százalék az aki szarik mindenre és NAGYSÁGRENDEKKEL VESZÉLYESEBBEK AZ EMBERI ÉLETRE. Ha nem hiszed, mutatok pár olyan zebrát, ahol ha átkellsz bekötött szemmel adok egy milliót ha túléled.

Fiastyúk 2008.04.14. 22:08:03

A tömegközlekedés egy utasra számított, fajlagos károsanyag kibocsátása tört része egy személyautóénak. Különösen, hogy autónként jellemzően egy szem sofőr dönget 5 km/h-val pöfékelve. Úgyhogy a tömegközlekedés viszonylag tiszta, egészséges, gazdaságos és kulturált. Lehetne persze sokkal jobb is, ezügyben Demszkyt kéne noszogatni. Meg a bicajutak ügyében is.
Városba tömegközlekedés való, meg bicaj. Ha javarészt az lenne, még közlekedni is lehetne. Így viszont rengeteg autó vánszorog füstölve, lehetetlenné téve a közlekedést mindenki számára.
Sokan közlekednek bunkó módon, az már igaz:( Autósok, bicajosok, gyalogosok egyaránt.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 22:08:13

- A bringás csegevara bosszuja 3. Gratulálok!
Sajnos egyre több az ilyen idióta biciklista az utakon, ahogy melegszik az idő kiolvadnak a frigóból és életveszélyessé teszik a közlekedés saját maguk és mások számára. Talán itt lenne az ideje a bringás jogsi bevezetésére, rendes vizsgával és KRESZ ismeretekkel. Na, nem mintha nagy csodát várnék a dologtól, hiszen láthatjuk, hogy mennyi autósnál van papír mindenféle érdemi ismeret nélkül, de akkor legalább lehetne szankcionálni és a hülye bringásokat is elkezdeni takarítani az utakról.

- A cserbenhagyó gázolónak meg: nem öt év, kötél! Illetve még azt tudom kívánni neki, hogy az anyját/párját/gyerekét üssék el egyszer így és hagyják ott megrohadni.

- A rendőrök meg ahelyett, hogy Fletó és a haverjai hülyeségeihez statisztálnának, inkább az utakon aprítanák az idiótákat legyenek bár kettő, vagy négy, vagy nyolc keréken, vagy netán lábbal.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 22:12:55

Fiastyúk: "Úgyhogy a tömegközlekedés viszonylag tiszta, egészséges, gazdaságos és kulturált." Ez így hazugság.

-Egyáltalán nem tiszta, inkább egy merő szar az egész.
-Már, hogy mihez képest egészséges? A kocogáshoz képest? Vagy a brobiotikus joghúrthoz?
-Kinek is gazdaságos? BKV sztrájk, meg ilyesmik, mond ez neked valamit? Vagy másik bolygón élsz?
-Kultúrááált!?!?! LOL vagy inkább ROFLMAO

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 22:14:48

Jajj, bocsi felfogtam. Fiastyúk, hát leesett, az az a csillagkép ahonnét érkeztél. Hát akkor: Welcome! Ez a föld nevű bolgyó és azon belül is a Magyarország nevű církusz.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 22:17:29

Egyébként ha nem tartaná fel egy iszonyatosan ökobiciklista egyedül, főműsoridőben a komplett Bartókbéla forgalmát vagy 10 autóval, és 4 busszal, akkor ezek a járművek nem károsanyagoznák teli a levegőt és az ő pici agyát.

t0m 2008.04.14. 22:33:39

Amúgy ezzel senki nem segít máson, még önmagán sem nagyon:)
Mindenhol vannak végletek. Autón, és kétlábon is. Hogy ki tart fel kit? Mikor ki. Íme egy végletes példa (ez csak példa és veszélyes, senki se próbálja ki). Ez nem a Bartók, de nem is tart fel bringás senkit ;D
youtube.com/watch?v=nR2ygFn-yR8

Sky 2008.04.14. 22:45:12

"Majd akkor leszel "egyenrangú" az úton kedves részeges biciglis barátom, ha fizetsz akár egy forintot is abba az útba amin talán "elsodortak". "

Kedves Carmen barátom,dobd már ezt a szar műindokot.
Mi bringások is toljuk az állambácsiba a manit,útyhíjják ADÓ,ne hidd hogy a te benzinsápod elég bármire is.
Az,hogy a kassza összeönti,mint az itthoni "szelektív hulladékfeldolgozó" a pénzt- na abból épül a ezersávos rémálom IS.
Nem a te benzinadódból. Ott csak mégegyszer megvágnak,mert birka vagy.

Lehet így is,nem? Jólesett?

hevera 2008.04.14. 23:05:24

RosszQtya, ha valóban ismernéd a környéket, akkor tudnád, h a Maros és a Városmajor u anagyon kicsit lejt, a keresztutcák közül van pár vészes, de a városból jött hazafelé a biciklista hazafelé, akkor nem valószínű, hogy a hegyről gurult le egy kereszteződésbe, főleg ittasan. Nem hiszem hogy feltekert, majd poénból le, hogy jól felgyorsuljon, olyan állapotban az ember az egyszerű útvonalakat választja inkább
Hédi

Zsurmi 2008.04.14. 23:48:11

Kicsijoe,

KRESZ vizsga nem kell a közútra merészkedéshez, csak betartani kell. Attól, hogy a motorizált 2, 3 vagy 4 kerekű járművedhez vizsga kell (KRESZ is), nem kerülsz egy elit klubba akinek több joga van. Egy 80-100 lóerőt engedsz szabadjára a lábfejed mozgása a többszáz/ezer/ezerötszáz guruló kilós dobozodban. A bringás, 0.1 lóerő felett rendelkezik. Ha úgy nézzük bringások régebb óta vannak az utakon, de ez inkább ne számítson.

A felelősség biztosítás 20 éve nem volt szükséges. Biciklisek voltak. A sok autós okozta baleset és kár miatt kellett az az F.B. Mert csak nem bírnak a felsőbbrendűvé tevő vizsgával nem összeütközni egymással, motorossal bringással.

Skulo,
A forgalmat a sok 2. sorban parkolós hülye és a többi autós tartja fel. Szar mi, a többi autóst nem tudod leparancsolni, de az "ökobringás" takarodjon. Takarodj te, az autópályára. Na az csak az autóknak van! Vagy inkább senki nem takarodik sehova, a közös(en fizetett) utat közösen használjuk! A szabályok adott, a kockázatok is.

Carmen,
A többszáz kilós autóddal több ezersze jobban használod az utat, minta bringás. A kamion az auttóhoz képest több tízezersze jobban gyűri az utat. Nos használat arányosan fizeted az utat? A nagy büdös fenéket! A közösből sokszor többet veszel ki. Ha kifizetnéd a valódi árát (szennyezést kihagyva a képletből), sokkal többe lenne az autó!

Amiért mégis mehetsz, mert közérdek az autózás lehetősége. Gyalogosok, tömegközlekedők mind fizetjük az utazásod árát.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 23:57:57

Zsurmi: Amint a kerékpárosok elkezdik betartani a szabályokat lehet pofázniuk. Majd ha úgy vesznek részt a közlekedésben, ahogy azt a KRESZ a számukra előírja, akkor lehet érdemben szidni az autósokat, addig viszont az úton kacsázó, bringás idióták mehetnek a bicikliútra, na az bicikliseknek van. Csak egy-két utcányit kéne lehúzniuk és ott a felső rakparton még az autók sem csapnák el őket és a forgalmat sem tartanák fel, de csak a szájuk nagy agyuk az zéró.
Majd, ha sikerült a bringásoknak elsajátítaniuk az egy sáv, egy jármű szabályt, felszerelniü magukat és a járműveiket az előírt eszközökkel, ha nem csak kifogásokat hallok arról, hogy miért nem mennek a bringaúton, akkor lehet érdemben vitázni. Addig viszont bagoly mondja verébnek...

Egyébként egy szót sem szóltam a közutak finanszírozásáról, összekeversz valakivel.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 00:01:35

Ja, mert hülye bringás még soha nem törte le az autók közt szlalomozás közben egy autó tükrét sem, igaz? Nem húzta végig a fényezést és nem okozott azzal balesetet, hogy az autók között bohóckodott még mikor zöldre váltott a lámpa és a szabályosan közlekedő autók elindultak volna?!
Egyébként, hogy folytassam az ideológiai vonaladat, akkor csak gyalog, vagy lovon az igazi közlekedni, mert kétszáz éve még nem voltak biciklik, semmi jogotok az utakon lenni.

ShagBeckur 2008.04.15. 00:35:35

Az hogy biciklis nem tud (halálos) balesetet okozni az urban legend. Történt egyszer, hogy hazafelé sötétben, egy hosszú egyenes szakaszon egy 50-125ccm-s motorost előzését kezdtem meg, senki sehol az úton, biztonságosan végrehajtható volt.

Teljesen átsoroltam a másik sávba, hogy véletlenül se sodorjam el, vagy ijesszem meg. Kb a C oszlop környékén járhatott, amikor a szembejövő oldalon (ahol épp én előztem) egy kivilágítatlan papi kerekezett nagy vígan. Szerencsére a motoros résen volt, előzés közben lehúzódott a szélre, így nem történt semmi baj, egy kis adrenalin túlcsorduláson kívül.

Mivel a KRESZ alapja, a Bizalmi Elv, úgy joggal bízhat(nék)ok abban, hogy a másik is betartja, tehát az előzésem teljesen jogszerű volt. Természetesen, ha nem közlekedésben résztvevő van ott (vaddisznó, őz), akkor meg inkább azt ütöm el, mint szerencsétlen motorost.

Szóval biciklivel is lehet balesetet okozni, főleg kivilágítatlannal.

De én is aztmondom, hogy több, _fizikailag leválasztott_ bicikliút kell, és P+R parkolók nagy számban. Akkor meggondolnám én is hogy a városhatártól inkább a csomagtartóban elhelyezett kerékpárral haladok tovább.

Zsurmi 2008.04.15. 01:15:27

Skulo,

Amint az óutósok is betartják a szabályokat pofázhatnak. Mert, hogy nem tartják be a KRESZ szentséges szabályait az biztos. Addig csak gyorshajtó pararasztok menjenek az autópályára, a szélén meg parkoljanak le a susnyába. Mert ha nem képesek a KRESZ által előírt biztonságos oldaltartással előzni, akkor csak kullogjanak 25-el. Csak a kifogásokat hallom, hogy optimalizálják a gyorshajtás, hogy ne ugorjon a jogsi azonnall. Majd, ha normálisan közlekednek, vitatkozhatunk. Addig bagoly mondja verébnek.

Te akkora paraszt vagy, kilóg a fejedből a gerenda, de a másik szemében a szálka zavar.


Az a fényességes fényezésed és a csillogó-villogó tükröd egyszer valaki letörte, közben azon a héten ~ 20 másik autót tört össze egy-egy másik autós.


ShagBeckur
Szerintem fizikailag leválasztott út kell a autósoknak, hogy kiélhessék gyorshajtási, versenyzési szenvedélyüket.

Segbekúr.... csak szeretnéd.

Nem arról van szó, hogy a biciklis nem tud balesetet okozni, hanem hogy SOKKAL NEHEZEBBEN öl meg valakit közvetlenül.

ShagBeckur 2008.04.15. 01:57:00

Zsurmi:

"Nem arról van szó, hogy a biciklis nem tud balesetet okozni, hanem hogy SOKKAL NEHEZEBBEN öl meg valakit közvetlenül."

Egyetértek. Közvetlenül nem is öl, de közvetve ugyanolyan veszélyes, részese a közlekedésnek, ugyan az a KRESZ vonatkozik rá is.

"Szerintem fizikailag leválasztott út kell a autósoknak, hogy kiélhessék gyorshajtási, versenyzési szenvedélyüket."

Én megoldom. Elmegyek gokartozni, ha épp versenyezni akarok. Közút közlekedésre való, nem versenyzésre.

Amúgy mi lenne, ha nem egymást szapulnánk, hanem esetleg a saját házunk táján kezdenénk a rendrakást? Én elkezdtem.

Tényleg egyszerűbb lenne, ha az autós nem morogna a piroson átgyalogló gyalogos miatt, mert nincs ilyen, ELLENBEN az autós a gyalogátkelőnél mindíg átengedi a gyalogot.

Ha a biciklist nem szidnánk, mert nem ad rá okot, mert ésszerűen közlekedik, ellenben dugó esetén segítjük lehúzódással? (Erről jut szembe, elkéne dönteni, hogy most jobbról vagy balról, mert a motoros balról jön, biciklis jobbról, én meg kapkodom a fejem, hogy melyiket ne üssem el).

Mi lenne, ha az úton nem akarnánk ellensúlyozni a kicsi méreteinket, azt hogy az asszonynak épp megjött és el van rontva a hét, hogy mégse vagyunk jók az ágyban, hogy a főnök megint leugatott?

Csak javasolni tudom: Tegyél be egy kis nyugtató zenét, légkondi be, és szarj mindenkire. Közben persze legyél segítőkész a közlekedés többi résztvevőjével szemben, de aki akar, hadd menjen, aki izmozik, hadd haljon meg a következő kanyarnál. Nem kell hogy vele tarts. Ez a módszer jót tesz az idegeknek, a gyomorsavnak, és az általános stresszt is csökkenti.

Itthon mindenki rohadtul feszült, ideges. De miért? És miért pont az utakon jelentkezik ez? Pici odafigyelés, egy csipet udvariasság, egy nagy adag "leszarom-a-bunkókat" érzés. Máris egyszerűbb. Ha valaki akadályoz? 2 perccel később érsz oda. Kétféleképp élheted ezt meg: felhúzod magad és otthon elvered az asszonyt / leszorítod a következő biciklist / majdnem elütöd a gyalogot, hadd szokja, vagy szarsz rá, és próbálsz eljutni a célodig, nyugodtan, senkitől nem zavartatva.

Én ez utóbbit követem és köszönöm szépen, az idegrendszerem megfelelő állapotban van :)

(A fentiekben az E/2 T/1 általános alany!)

Reggie 2008.04.15. 03:15:10

Hédi 2008.04.14. 16:42:01

Anno korhazban fekudt a szomszed agyon egy srac, akinek agyontort a konyoke es az orra, valamint bordaja is megrepedt. O kb 40nel cangazott, es egy aknan felborul(konkretan a kerek felig beleesett az aknaba). Innen tudom h hogyan lehet osszeszedni ilyen sulyos seruleseket.
Nekem is volt gyerek koromban nyilt toreresem arterias verzessel, kulccsont repedessel es mutato ujtoressel. Oszlopnak mentem...

hkf 2008.04.15. 07:47:33

Mindig elcsodálkozom, hogy mennyi kihaénnem idióta lakik kicsiny országunkban. Kedves Zsurmi! Mit ahogy figyelmedet a lényeg érthető ámde el nem fogadható okokból elkerülte, úgy most megpróbálok picit érthetőbben fogalmazni: Nem azzal van a bajom, hogy valaki kerekezik. Még csak amiatt sem vagyok soha ideges, hogy micsoda manővereket engednek meg magunknak. Csupán arról van szó, hogy felelősségem teljes tudatában gyakran kerülök olyan szituációba, amikoris a saját és családom jövője múlhat a reflexeimen egy-egy szabadelvű, "felsőbbrendűökomájerbiciklistavagyokkihaénnem" kerékpáros agyműködésének erős korlátozottságától. És sajnos őszinte vagyok magamhoz, így sosincs meg a 100%-os biztos tudat, hogy most is kivédhetem a hülyeséget. Én csupán emiatt haragszom. Érthető?

A fém 2008.04.15. 08:00:40

Mennyibe kerül Budapesten 6 nm közterület bérlése? Lehet licitálni. Hogy képzelheti bárki is, hogy ez a terület jár neki úgy, hogy közben mások egészségét és testi épségét veszélyezteti? Egy autó minimum ennyit foglal el Budapest területéből haszontalanul csak azért mert a tapló tulajdonosának nem derogál tömegközlekedni.
Kedves vidékre kiköltözött exbudapestiek!
Gondolom a jó levegőért és a nyugalomért hagytátok itt városunkat, nos, hagyjátok szépen a jó levegőn a büdös verdátokat is ne a mi egészségünket rongáljátok!

És még valami, ki mondja, hogy a Marcee nem tolta a kerékpárját?

pet 2008.04.15. 08:51:36

Látom megjelent a rendíthetetlen autós vélemény is (én fizetek az útért, húzzon a bicajos a bringaútra, tartsa be a kreszt, stb.) amit nem lehet úgysem semmilyen eszközzel meggyőzni.

A többieknek modnom: nem a fizikailag elszigetelt bicajos közlekedés a megoldás. Nézzétek meg külföldön mi van, komoly bringás az út széléről leválasztott bringasáv mellett kampányol, nem bringaútért.

Az ok egyszerű, a "fizikailag leválasztott" út összes közúttal történő interakciója során a bicajos veszélyben van, hisz magyar jóember nem adja meg az elsőbbséget bekanyarodva (amikor a bringásoknak zöld) illetve ha akarja sem tudja, mert az újabb autók miniatűr tükrein, ablakain elég nehéz kinézni, hogy jön-e valaki (autóval nekem is kétemberes munka).

Kb. olyan, mintha kocsival el kellene engednek a sokkal nagyobb számú kamionos forgalmat MINDEN KERESZTEZŐDÉSBEN MINDEN ESETBEN, akkor is ha nincs elsőbbséged csak azért mert nagyobb (sajnos erre is láttam példát)!

Az út szélén lévő külön sáv a tuti, mert ott kanyarodás előtt tükörből is látszik, ha jön valaki. Persze ehhez az kell, hogy használják a tükröt illetve ne parkoljanak rá (körút esetében pl. biztos ez lenne).

A megoldás az lesz, ha sokan bicikliznek, sávokon illetve az utakon kultúráltan. Akkor talán az autósoknál is változik valami, nem csak 1-2 bosszantó dolognak látnak minket. Persze a legjobban a szabályok betartása hiányzik a rendőrök részéről (mindkét félnek)!

Mint említettem szintén komoly bringás elítéli a kresz nem tudást (ált. iskolában kéne gyakorlattal tanítani), a járdán bunkózást, a kivilágítatlan kerékpárosokat. Sávok között is csak az haladjon (én nem teszem) aki vállalja a felelősséget az általa okozott kárért (erre jó az MK tagság, mert felelősségbiztosítás is tartozik hozzá).

Egyébként is, szerintetek az autósok szabályszegései (gyorshajtás, zebra) vagy a bringások kresz kihágásai miatt élhetetlen ez a város?

kare 2008.04.15. 09:04:40

"Majd akkor leszel "egyenrangú" az úton kedves részeges biciglis barátom, ha fizetsz akár egy forintot is abba az útba amin talán "elsodortak"."
Abba az útba még azok is fizetnek, akik nem autóznak.

blajen 2008.04.15. 09:13:41

Azt mondja meg valaki, miért mindenki másra mutogat?...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.04.15. 09:15:43

Egy dologban kétségtelenül igaza van a bringásoknak: a környezeti károkat tekintve nagyságrendekkel jobban állnak, mint az autósok.
De valamiért makacsul nem tudják úgy látszik belátni, hogy mindenki nem mehet biciklivel, és az autósok egy jó része nem azért jár autóval, mert direkt évezi, hogy szennyezheti a levegőt. Ez éppúgy gyakran egyfajta kényszerpálya, mint amennyire a bringázás se hősi kiállás a jobb jövőért, hanem praktikus szempontok alapján választott közlekedési mód (lásd a dugóban kárörvendő biciklisek megjegyzései).
Kétségtelen, hogy sokkal többen is járhatnának bringával, és biztos meg is tennék, ha biciklisbarátabb lenne a közlekedési infrastruktúra.

DreamKnife_360 2008.04.15. 09:20:23

Zsurmi

annyira okos vagy te hülyegyerek, hogy az autóm után kötnélek és levinnélek balatonra meg vissza.

Nem összehasonlítottam a két esetet, hanem arról beszéltem, hogy az erkölcsi felsőbbrendűsége az posztoló cangás kollégának nem állja meg a helyét, hiszen mocskos undorító és köcsögül közlekedő biciklis van, aki KÁRT OKOZ ÉS AZT HAGYJA CSERBEN. Ezek szerint te is az vagy

A fém 2008.04.15. 09:38:06

Emlegetik még a cikázó, járművek között kacsázó bringásokat is. Ők többnyire futárok, mezei kerékpáros nem szokott ilyen manővereket csinálni legalábbis ritkán. Ez a manőver csak az autók "szűk" látóteréből tünik veszélyesnek mivel a bringás magasan és tiszta látótérrel rendelkezik gyakorlatilag belátja az egész teret maga körül és jobban tudja érzékelni a környezetét. Ezekből a manőverekből ritkán van baleset és az is csak akkor ha direkt rárántanak vagy rányitnak.
Mint látható ide azok írnak főként akiknek valamilyen rossz emlékük, tapasztalatuk van a másik közlekedővel szemben. Nagyon sok jó fej autóssal találkozni és van sok tapló kerékpáros is. Nem a közlekedési eszköz határozza meg valakinek a viselkedését hanem a személyisége aki tapló az minden járművel tapló. A tolerancia hiánya nálunk sajnos népbetegség, hisz a bringás is tud tapló lenni bringással és az autósok között is vannak akik azt képzelik, hogy a mercire más kresz vonatkozik mint a suzukira. Úgy gondolom, hogy meg kéne tanulnunk tisztelni egymást az utakon, elfogadni, hogy a kerékpár a városi forgalomban hatékonyabb és környezetbarátabb az autónál a bringás meg vegye figyelembe, hogy abból a dobozból nagyon kevés amit látni lehet a forgalomból és legyen észrevehető, kiszámítható a jelenléte.

Bionic Bastard 2008.04.15. 10:02:09

Wooow!

Aligha hittem volna, hogy egy ötnapos agyműtéttel a hátam mögött, ennyire felforgatom a kedélyeket! Le vagyok, nyűgözve, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm!

A lényeg: semmilyen büntetendő magatartást nem támogatok,sem két-, sem négykeréken.
A legfontosabb, hogy emberi hozzáállásunkban kell folyamatosan változzunk és a jobbra törekedni!

Nem álomvilág, és egyáltalán nem olyan nehéz!

Peace!

Fiastyúk 2008.04.15. 10:17:25

Skulo, az áltlad kifogásolt mondatomban ott van a "viszonylag" szó.
Viszonylag tiszta a tömegközlekés, az autós közlekedéshez képest. Jóval kevésbé mocskolja a várost, a levegőt.
Viszonylag egészséges, mert ugyanezen okból kevesebben pusztulnának bele a levegőszennyezettségbe, ha inkább a tömegközlekedést vennénk igénybe.
Az egyénnek, az egész városnak, az egész országnak a tömegközlekedés volna a gazdaságos. A BKV sztrájk ügyében az ügyeletes elvtársakat froclizgasd, akik a BKV-t is fel akarják szalámizni, pénzzé tenni, hátha még bele tudják azt is tömni az übegzsebükbe! Szerencsétlenek csak a vállalatukat védik az elvtársaktól, azért sztrájkolnak.
Igen, városban a tömegközlekedést igénybevenni a kulturált, nem pedig autón pöfékelni egyesével.
Ford Transitom van, viszonylag ócskább bicajom, és két lábam. Leginkább gyalogolok és BKV-zom, néha bicajjal megyek. A kocsit nagyon ritkán használom. Mert nem az való a nagyvárosi közlekedéshez:)És ez egy bazi nagy város. Lehet, hogy Te jöttél másik bolygóról, ha erre még nem jöttél rá?:)
De a neved alapján valszeg ólomgaluska vagy és akkor inkább ki kéne lőni. Ahogy a többi hozzászólásodat is elnéztem, hát jó messzire:)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 11:58:57

Fiastyúk, a tömegközlekedés praktikusságáról beszélgess azokkal az emberekkel pl. akik azon a 3-4 buszon ülnek akiket egy csegevara lelkületű, "csakazértisafőútonbringázokmertnemtudoklemennikétutcányitabringaútra" apróagyú bringás feltart.

Hédi 2008.04.15. 12:01:38

Reggie, én is estem már párszor bringával, csúnyán is, de ha elütnek valakit, akkor az meglátszik a bringán, az aszfalton stb. Nem csak a törött csontokon.

Perillustris 2008.04.15. 13:50:19

"Akinek annyi esze van,hogy kimenjen a hungáriára biciklizni...hát talán jobb is,ha elcsapják,és az öngyilkosságra ill. kóros hülyeségre hajlamosító géneket nem tudja továbbörökíteni (már boccs)."

Igen, ez az! Haljon meg, aki a leheto legrovidebb uton kivan eljutni A-bol B-be, am ehhez felelos magyar allam keptelen infrastrukturat biztositani annak a kerekparosnak, akire valoszinuleg sokkal kevesebbet kell majd kolteni.

"Egyébként ha nem tartaná fel egy iszonyatosan ökobiciklista egyedül, főműsoridőben a komplett Bartókbéla forgalmát"

MUHAHA. Ez a nap vicce! 2 evig a Feneketlen-tonal laktam, akkor naponta, ma heti ket napon jarok arra. 10-bol legalabb 8 alkalommal minimum 2 jarmu all veszvillogoval a kulso savban, jellemzoen a Gellert ter es a Moricz Zs. ter kozotti szakaszon. Barmelyik napszakra ervenyes ez. Aruszallito, csak 5 percre megallo, stb. Ugyhogy ezt az ervet bebuktad. Az mar csak hab a tortan, hogy az ut par evvel ezelotti felujitasakor be volt tervezve a kerekparsav, am azt a keruleti onkormanyzat megvetozta, mert ok parkolot almodtak a szelere. Meg lehet koszonni nekik.

"Amint a kerékpárosok elkezdik betartani a szabályokat lehet pofázniuk"
Mi az, hogy "kerekparosok"? Vegyunk mindenkit egy kalap ala? Nincsen "autosokra", "kerekparosokra", "gyalogosokra" kollektiven rahuzhato minosites. Vannak jellemzo szabalysertesek, ez teny. De semmi tobb.

"semmi jogotok az utakon lenni"
Pont annyi, mint neked. Meselj inkabb viccet, hatha azon nem kinomban nevetek majd!

Borzasztoan idegesit a sok kivilagitatlan bringas az utakon, am jol latszik, hogy az autosok tobbsegenek nem azert van lampaja, mert annyira szabalykoveto, hanem mert kenyszeritve volt ra az auto megvasarlasakor. Ezt bizonyitja a rengeteg "felszemu" auto sotetedes utan, hiszen ez mar bonyolult nagyon sok embernek. Tudom, erre van felmentes: nem lehet hazilag szerelni, nem ert hozza a sofor, stb.

Perillustris 2008.04.15. 13:56:22

Sajnos nem megoldas az a - rendszeresen felmerulo - javaslat sem, hogy kotlezoen vilagitassal keruljenek forgalomba a bringak, hiszen az elemcserere senki nem lenne rakenyszeritve, ahogy az autos sem az izzocserere.

Raadasul rengetegen az atlagosnal (nem a semmit alapul veve) jobb minosegu lampaszettel rendelkeznek: az en lampaim arabol pl. a teszkoban biciklit lehet kapni.

Soulguard 2008.04.15. 14:26:13

NA gyerekek!
ANYÁZUNK MÉG EGY KEVESET?


NOS. A kedves makonyarészeg cangás törvényt szegett.
Más is szokja azt-pl. Jóska bátya a csepelen-ez márka itt- keresztben a kaszával az árokparton.
Node...tegyük félre érzelmeinket...teszem azt az összes autós fátyolosra ivott tekintettel ül autóba egy éccaka...aztán hajts...várj még....és most gondold végig ugyanezt bicósokkal....és mondjuk teszem azt az összes autós bicózzon aznap este...és mindenki ganéra issza magát...akkor nem lesz halálos baleset...nos hacsaknem tényleg a burára posszan valaki mikor neki megy egy másik cangásnak...de maximum csak törnének a taflázások közben.Aki meg nem akar törni mint a nógrádiropogós az meg maradjon ahun van.
ennyire eccerű.
este 8 után zéró autó in da city.
megoldható.
anyázni fognak,de megoldható.
anyázzanak...én meg nyugodtan cangázok boldogan.
NEM RÉSZEGEN.BOLDOGAN.
UFF.
RátokfütyÜLŐ BIKA beszélt.

piszmegalav.
akinek nem inge,ne vegye komára.

Perillustris 2008.04.15. 14:31:26

S hogy eleg demagog legyek:

A kovetkezo hir szereploi egy - feltehetoleg - jogositvannyal, azaz bizonyitottan(SIC!) KRESZ-ismeretekkel rendelkezo hivatasos sofor es egy - immar halott - idos gyalogos, aki semmi mast nem akart tenni, csak atjutni a zebran.

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/349606/

Termeszetesen mivel egyelore nem ismertek a korulmenyek, nem vadolok senkit.

Emlekeztetoul egy hasonlo eset, ahol az aldozat egy kerekparos volt, aki SZABALYOSAN kozlekedett a gyalogos- es kerekparuton, amit egyebkent nem is lett volna kotelezo hasznalnia. Sot, nagy valoszinuseggel meg ma is elne, ha az uton ment volna.

kerekparosbalesetek.freeblog.hu/archives/2007/10/19/Baleset_miatt_dugo_a_Keletinel/

Fiastyúk 2008.04.15. 14:46:41

Hidd el Skulo, sokszor utazom ilyen buszon, amit az általad fikázott bicajosok "feltartanak". De hidd el, a buszon utazók jellemzően nem a bicajosra szoktak haragudni. Inkább azon szoktak füstölögni, mi a francnak araszol annyi autó, autónként egy szem önző alakkal, mobilozva, cigizve, rádiót bőgetve, dudálva, eszméletlen dugót csinálva. Mert sajnos ez nagyon jellemző, tisztelet a kivételnek.
Egy átlagos bicajos simán fel tudja venni a forgalom tempóját, sőt. Lassú bicajos persze van, ahogy tökörésző autós is. Ők tényleg feltartanak. De inkább tartsanak fel, mint a képességeiket meghaladóan vezessenek.
Ekkora városban mindenhová kéne egy buszsáv, egy bicajút, a többi a kocsiknak. És keményen leszedni, aki a buszsávon megy. A világ boldogabb részein így van. Csak a kormányunk leszarja. A városvezetés is. Demszky se csípkedi magát, csak vigyorog a CM-en és eszelősen szórja a pénzt 2 marékkal hülyeségekre. Az "oszd meg és uralkodj" elvét követve. Mi meg itt egymás torkának ugrunk, összefogás helyett.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 14:47:12

Láttam már kerékpárost is gyalogost gázolni, ha most ezt ide hírként felhozom, akkor kimentem az autósokat? Ugye, hogy szart sem számít?

Perillustris: Látom gyönyörűen ki tudsz emelni a szövegkörnyezetből mondatokat és azokat fikázni, nem vagy te újságíró véletlenül?

ÉN egyetlen szóval sem mondtam, hogy a vészvillogóval az úton álldogáló idióták jól csinálják amit csinálnak, de ettől még ugyanolyan faszkalap az a bringás, aki sértett önérzetére hivatkozva nem képes lemenni két-három utcányit, hogy elérje a felső-rakpart bicikliútját, a biztonságot és azt a nyugalmat, hogy nem tart fel senkit.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 14:49:19

Félreértés ne essék én nem a bringásokat akarom kitíltatni a városból, hanem azt szeretném elérni, hogy kiépített bringaúton közlekedjenek és ne a gépjárműforgalmat tartsák fel. A vészvillogóvál parkoló idiótákat pedig úgyis bünteti az autós társadalom és reményeim szerint a törvény is talán.

Fiastyúk 2008.04.15. 14:56:26

Természetesen a gyalogost gázoló bicajos is eg köcsög. De ez nem menti fel az autós köcsiket. A részegen bicajozókról is megvan a véleményem, azt már megírtam tegnap fél 10-kor. Pont azért, mert bicajjal is lehet balesetet okozni, gyalogost elütni, autót lehúzni.

A bicaj ugyanolyan jármű, mint a többi. És teljes joggal megy arra, amere dolga van. Ezzel az erővel az autóst is odébb lehetne küldeni néhány utcával, mert akkor mondjuk nem lenne akkora dugó a főb utakon. De nem jogos. A kedves politikusok dolga lenne a feltételek biztosítása. Lenne is lé rá, csak hát sajna nagy az az üvegzseb, sok fér belé:(

t0m 2008.04.15. 15:51:18

A kerékpárosok a bringaúton közlekedjenek? Honnan hová? Mégis? Kb. 2 km-re van hozzám a legközelebbi bringaút. Odáig taxival kéne magamat vitetni? És ha oda kell mennem, ahová megint csak nem vezet bringaút? Szóval hiába van bringaút A-B viszonylatban, ha neked C-ből D-be kell menned. Van olyan kerékpárút, amelyikre csak azért fordulok rá néha, mert ráérek és jó a kedvem és elfoglalom magam a viacolor egyenetlenségeinek és a kocsma előtti üvegszilánkhegynek a kerülgetésével...

A fém 2008.04.15. 15:55:55

Skulo
Egy valamit nem veszel figyelembe a kocsidban izzasztott ostoba fejeddel, ami a szaros kasznidból kipöfög azt az én gyermekem szívja mellre nézegesd szépen az előtted araszoló faszkalap kipufogóját szorozd be ötszázezerrel és képzeld el, hogy mindet a szaros torkodon a tüdődbe eregetem. Az mocsok amit beszívnak és betegséget okoznak annak te állod-e a költségeit?? Fizetsz-e dupla-tripla TB-t azok helyett is akiknek az egészségét károsítod mert te úri faszkalap vagy? Majd ha olyan akciókat tapasztalnál, hogy a kipufogódat szépen rákötjük az utasteredre és szipózhatsz pár percig mielőtt megdöglesz a saját bűzödtől akkor talán elgondolkodsz azon, hogy kinek van igaza.

SENKINEK SINCS JOGA MÁSOK EGÉSZSÉGÉT TUDATOSAN KÁROSÍTANI!!!

pet 2008.04.15. 17:27:55

Az ilyeneket mint egykét fenti hozzászóló le kéne vadászni a többi intoleráns közlekedővel együtt. De minimum elérni, hogy max. bicajon közlekedhessenek.

Bicajúton nem azért nem megyek mert lázadok, hanem mert járda (gyalogosokkal) és minden egyes kereszteződésben (ahol előnyöm van) a f*szp*raszt autósok nem tudják a kreszt, főleg az elsőbbségadásról szóló részt. De itt a másik:

A mai nap is a Csalogányon a mögöttem jövő kék szedán suzukis kopasz nem bírta ki, hogy előtte megyek (előttem egy mentő autó volt 2 cm-re, tehát haladtam) ennek ellenére kellett játszania a gáz-fék-megállok a bicajos mögött 1cm-re játékot. 30-szor legalább.

Biztos kompenzált valamit, impotens, vagy mittomén, de mások életét veszélyeztetésére nincs feljogosítva, még akkor sem, ha adott esetben tilosban jár a cangás (ami nem így történt jelen esetben).

Nem értem, miért zavar bárkit is, hogy 1-2 perccel később ér oda ahová siet. Megéri cserébe legázolni három gyalogost és anyázni minden lassító körülményre (piros lámpa, kerékpáros, zebra)?

Skulo, sajnos te korlátolt vagy mint a lépcsőház, nem fogod fel úgysem más szemszögéből a tényállást.

Persze ahol bármit meg lehet tenni, mert rendőrség nincs ilyen minőségben ebben az országban, de nyugaton már szétbírságolták volna az autósok 10%-át annyira, hogy csak sunnyogva a kertben játékautót tologatva merné megtenni azt, amit most az utakon.

Kicsijoe 2008.04.15. 17:44:03

Tömegközlekedés???Röhögnöm kell!Egyrészt DRÁGA!És nem Bp viszonylatról beszélek,hogy tisztán lássunk.
Másrészről,én évekig buszoztam,évi szinten össze sem akarom számolni,hány drága kabátom szakadt el a buszon,lett összemocskolva,hány méregdrága cipőt tapostak le a lábamról.Igen,drága!Másfelől sok buszvillamos a hatályos EU szabályok szerint élő állat fuvarozására SEM lenne alkalmas.Ennyit a kultúráltságról.A tömegközlekedést szerintem ne is említsük,kiskosztümben reggel hétkor higiénikusabb az aluljáró vécéjének padlóján hason csúszni,mint felszállni a tömegközlekedésre (ami drága nem mellesleg)

Bicikliről: minimum felelősségbiztosítás kéne.SENKI nem fikázta az ezzel rendelkező,véfőszerkóban kerékpározókat.Viszont amíg engem súlyos tízezrekre büntetnek,ha egy haszánlaton kívüli vasúti átkelőt 30-nál nagyobb sebességgel közelítek meg,akkor szeretném,ha hasonló szigorral sujtana le a törvény a bukó nélkül kerékpározókra is.És itt megint bejön egy érdekes nézőpont.Szabályosan kerékpározva,teljes védőszerkóban dolgozni menni már rögtön nem olyan mókás.Pl amikor negyven fokban a fejedre fő a bukó,és úgy érsz be a melóhelyre,mint akit bekapott,megrágott,majd visszakérődzött egy tehén...kiváncsi vagyok,hol tolerálják ezt ;).
És igenis kéne rá jogsi,hogy nyolc éves hülyegyerek Pistike ne szalalomzhasson hazafelé bicajjal.Több okból is.Elsősorban Pistike testi épsége.Másodsorban a többiek anyagi javainak védelme,hisz Pistike -és nyilván a szülei sem-fogják kifizetni,ha Pistike elszámolja magát,és eltarol oldalról egy tükröt vagy épp végighúz egy fényezést...
És legfőbbképp azt mondom,hogy autósként,ha valami Kreszt nem ismerő nyolc éves Pistikét Pistike hibájából halálra gázolnék,és nekem kéne cipelnem ezt a terhet egész életemben,vagy teszemazt a gyerekemnek ezt végig kéne nézni,valószínűleg egyenként tördelném el Pistike ostoba ökokerékpáros szülei összes csontját...
És felmerül a kérdés: mi a rosszabb,reggel kocsival szállítani Pistikét a suliba,vagy a környezettudatos nevelés jegyében kerékpározásra buzdítani???Nem az a felelőtlen fasz,aki kocsival viszi a gyerekét,hanem aki reggel 7-8 között Budapesten,illetőleg főútvonalon kerékpározni hagyja a gyereket.

A fém 2008.04.15. 18:26:17

kicsijoe
A megoldás, kitiltani az autókat a városból:) Akkor sem a 8 éves sem a 78 éves nincs kitéve az általatok kitett veszélynek. Nem beszélve a rejtett veszélyekről amik csak évtizedek után derül. Ja, a te kocsid pollenszűrős, saját levegőt keringető steril oxigénbúra? Ostoba, te ugyanazt a szennyet szipákolod miért kényszeríted ezt másokra is? Mennyé haza tedd a szád a kipufogóra oszt élvezkedj magadba, ne kényszeríts másokat is erre. Nincs jogod hozzá! Vegyél elektromos kismotort ha nem derogál tekerni, járj gyalog ha közel van a célod. Ti a szarjaitokkal ott álltok meg ahol épp dolgotok akad, kiteszitek a duplasárgát és azt hiszitek minden oké. Simán kiszurkálnám a gumijait mindnek aki indoktalanul vészvillogózik. De nyugodj meg, egyre több társad ismeri fel, hogy amit tesz az bűncselekmény és előbb-utóbb szépen kitiltunk titeket a városainkból aztán járhatokk gyalog vagy maradhattok otthon.

Ki lesztek tiltva, értsd meg!

Kicsijoe 2008.04.15. 18:33:55

Értemén...de ha ennyire bízol benne,megkérhetlek,hogy addig álljál vivóállásban? :D

A fém 2008.04.15. 18:42:35

vigyázó szemeid nyugat felé mereszd, ott már elkezdték. Lassan de ide is elér majd. Előbb csaj jó sok pénzt fogsz fizetni amiért behajtasz, azután már be sem jöhetsz és akkor majd mi röhögünk rajtatok:)

harpgyik 2008.04.15. 18:42:50

A post szerzőjének:
Az ilyen demagóg és pontagyú írásokkal nemhogy hozzájárulnál a bringázás ügyéhez, de talán még gátolod is azt. Ezt nevezik kettős mércének. Cserbenhagyás - nagyon durva dolog. DE! részeg közlekedés - hasonló fajsúlyú kérdés (lásd gyalogosgázolásos példa). Azért a megnyugtatásodra: mint ahogy a kommentekből is látszik, nem csak te szenvedsz ettől a betegségtől. És a hozzászólásokból az is látszik, hogy a bunkóság jármű-független...

Csak hogy teljes legyen a kép: szinte kizárólag bringával közlekedem, tehát nem egy elfogult autós kritizál!

t0m 2008.04.15. 20:08:27

A láthatósági mellényezést, sisakozást be kéne fejezni. Meg kéne nézni, mi kötelező, mikor, és hol egy bringásnak. Van pár dolog ami mindig kötelező. Van ami adott helyen időszakban. (pl. fényvisszaverő ruházat: éjjel, lakott területen kívül. tehát milyen munkahely az, ahová láthatósági mellényben köteles a biciklis izzadni?) A sisak az tudtommal ajánlott csak. De melegen ajánlott. És nem is értem az autósokat, hogy miért lovagolnak ezen. Nem az ő fejüket védi vele a bringás, és még jobban kéne vigyázni arra, akin nem látnak sisakot. Látszómellényt kinek kötelező nappal viselni?? Abaszna be, ha az autós nappal is csak láthatósági mellényben lehetne, mondjuk a strandon, ha már autóval ment oda :D

Perillustris 2008.04.15. 23:38:21

"Másrészről,én évekig buszoztam,évi szinten össze sem akarom számolni,hány drága kabátom szakadt el a buszon,lett összemocskolva,hány méregdrága cipőt tapostak le a lábamról.Igen,drága!Másfelől sok buszvillamos a hatályos EU szabályok szerint élő állat fuvarozására SEM lenne alkalmas.Ennyit a kultúráltságról.A tömegközlekedést szerintem ne is említsük,kiskosztümben reggel hétkor higiénikusabb az aluljáró vécéjének padlóján hason csúszni,mint felszállni a tömegközlekedésre (ami drága nem mellesleg)"

Ebből csak az válik egyértelművé, hogy egyáltalán nem utaztál annyit BKV-val, mint amennyit írtál.

Évente több kabát és cipő... LOL

Fiastyúk 2008.04.15. 23:45:47

A pénteki BKV sztrájk alatt lehet majd egy kis ízelítőt kapni, mi lenne, ha még többen vinnék a seggüket autón. De csak kicsit, mert a többség szabira megy, suliszünet lesz, stb... Azt a kocsimennyiséget még meg lehet szorozni 2-vel, kb. annyi kocsi lenne fixen, ha mindenki azzal menne. Képtelenség egy városban.
Én is alig várom, hogy hatalmas pénzekért lehessen csak behajtani. Fémnek igaza van. Nyugaton már elkezdték, itt is az lesz:)Talán élni fontosabb, mint autózgatni. És a kettő lassan nem fér össze.

Fiastyúk 2008.04.15. 23:55:38

Ja, és úgy tűnik, a balesetet szenvedett bicajost úgy ütötték el, hogy nem is ült a bicajon, csak tolta. Simán kivasalta, majd cserbenhagyta egy autós gennyzsák. Aki qrva hatalmasnak érezte magát a tonna vasában. De kocsi nélkül valójában csak egy nyiszledék vakegér. Egy emberi nulla. Puhapöcsű faszkalap. Az ilyennek nagy szüksége van a kocsira. Még gyalog sem tudna elvonszolni a belét a sarokig, egy bicajra meg nem is tudna felülni.

Fiastyúk 2008.04.16. 00:00:45

Ha a BKV élőállat szállítására alkalmatlan kicsijoe szerint, akkor már értem, miért kénytelen kocsival járni:)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.16. 00:27:47

Lassan kiderül, hogy az áldozat, nem is csak hogy tolta a bringát, de szánkót vitt a vállán és négy árvát húzott maga után görkorival. Ráadásul úgy ki volt világítva, hogy többen azt hitték, hogy elérték a lánchidat. Percenként jelzett hajókűrtjével és jóllakott óvodásokkal zsonglőrdködött. A cserbenhagyó nemcsak elgázolta, de visszatolatott és még háromszor átment rajta, majd kiszállt és leeresztette a bringa kerekeit, elvette az ovisok lufiját és eltépte az áldozat sebéből a baleset során kihullott, Popkorn újságból '88-ban kivágott, dedikált Demszky fotóját is! Majd a karórájához beszélve távozott, egy "Kitt, pajti, na, húzzunk innen!" kiáltással.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.16. 00:28:48

Kedves Plejádok, elgurúlt a gyógyszered netán?

Zsurmi 2008.04.16. 00:56:39

Skulo,

Majd ha minden autós maradéktalanul betartja a szabájokat jöhetsz olyannal, akkor pofázhatsz.
Mert minden autós gyilkos. Évente rengeteg ember hal meg autók miatt.

A fennti néhány sor faszság, az is amit te írtál. Én tisztában vagyok vele.


hkf,
Tudod micsoda manővert enged meg néhány autós? Tudod miért van olyan sok hülye biciklis? Mert az autósok elfoglalták az utakat, egymással és mindenki mással agresszíven viselkednek. Emiatt visszaszorult a kerékpározás. Ez a tendencia megfordult. Autósok dühöngenek, mert más is használná a zsúfolt utakat. Jön a pótcselekvés, bringás tünjön el, minde bringás kacsázik, csak az rajtuk múik, hogy nem ölik meg mind. Na persze...

Se a biciklisek nem tudták megtanulni, hogy közlekedjenek, se az autósok nem szokták meg. Az autósok jó része azt hitte, csak az övék az út. Hát most gyakrabban kapja a képébe, hogy nem. Eddig elment az agresszívkodás, de most már nem mert soka biciklis és azért féltik a fényezést is.

Mindennek oka a SOK AUTÓ. Nem te, nem más mégcsak nem is az a néhány szájkaratéző troll aki élből végezné (!) ki a bicikliseket, mert elé mert tévedni. A sok autóval kezdeni kéne valamit. Nem férnek el, semaz úton, sem a parkolóhelyeken.

Sem a politika, sem a rnedőrség (nem pártpolitika) nem foglalkozik az utakon lévő helyzettel. Koncepció nélküli, tollvonásos intézkedéssel folyik bármi változtatási kísérlet. Csak reagálnak jó nagy késéssel az igényekre, a kiugró problémákra. Közben kialakul valamiféle status quo. Most nincs, most a sok biciklis helyet követel. Ez fáj.

Nem kéne mindent a biciklisekre kenni. Főleg, mert a legtöbb autós legtöbbje 5 évvel a jogsi megszerzése után a felét sem tudja a KRESZ-nek, főleg nem a változásokat. De mennyien jönnek a szabályok betartásával, sosem volt szabályokkal, mindig a másikra vonatkozó kötelezőséggel.

Én sem haragszom az autósokra, de fel kéne fogni, hogy lényegesen több felelőssége van, mint bárkinek. A teherautósnak, kamionosnak annál is több. A legjobban kiszolgáltatott a gyalogos és a kerékpáros. Mindkettőt a legjobban az agresszív és szabályszegő autósok fenyegetik. Nem fordítva.

A joggyakorlat nem a kerékpárost elütő autóst hurcolja, meg hanem a kerékpárost. Persze a vétkező autós másképp meséli.

Zsurmi 2008.04.16. 01:24:11

Daily Shark,

Nem kell mindenkinek bringáznia, de be kéne látni, hogy az autózás sokba kerül. Zaj, levegő, parkolóhely, stressz ismerjük. Aki ezt megfizeti, használhatja minden nap. Nem lesz olcsó mulattság. Nem kell autó mindenhova, mindenhol.

A kollégáim egész okos emberek, de pl. amikor szóba kerül miért is kell a gyereket autóval vinni: mert veszélyes - értsd a TÚL SOK AUTÓ miatt. Ördögi kör.

Fájni fog, de vissza kell szorítani a sok autót. Ha nem, még szarabb lesz.

Sokan azt hiszik nem tudnak bejutni dolgozni másként, mint autóval. Ez sokszor nem igaz.
Persze szar a tömegközlekdés. Miért is? Mert a jó tömegközlekedés nem olcsó, nem fejlődik/terjed magától. Az autózás igen. Az gyorsan elterjedt szinte magától.

Sokak munkájához elengedhetetlen az autó, ez valószínüleg legtöbbször igaz. De nem a többségé. Kényelmes népség lett az autós fajta.

A kerékpár a katalizátor ebben a folyamatban: Olcsó, rövid távra gyors, stresszoldó, kevés helyet foglal, nem zajos, nem büdös. Önmagában változást fog előidézni, akkor is ha semmi más nem változik. De önmagában kevés, hogy élhetőbb legyen a város.

Ha nem tudsz rá átszállni, nem baj. Később másképp lesz. Addig szokni kell a szántást.


DreamKnife_360,

Menj el pszihiáterhez, mer nagy baj van az arány és a valóságérzékeddel. Abban az egyben igazad van, hogy magas lóról született a cikk. Tudod miért? Mert a bringás sokkal kevesebbet vesz ki a közösből és sokkal hasznosabb, mit az autós.

Nem kell annyi autós, és a cikázó bringás sem nagy gond.


A fém,
+1
Nekem is sok jó tapasztalatom van autósokkal, de sajnos elfedi az a kevesebb agresszív állat. Nem bringások és nem gyalogosok. Bunkó autóst láttam, bunkó bringást is. De agresszív bringást egy se! De mégis: magamat, amikor szándékosan az életemre tört az a néhány barom vagy épp büntetősdit játszik. Akkor felmegy a pumpa.


Bionic Bastard,
Csak vihar a biliben. Jobbulást!

Zsurmi 2008.04.16. 01:35:34

Skulo,

Szeretnéd, ha egy neked zavaró tényező eltűnne az utakról. Nem fog. Job, ha belátod ez a vágyad irreális.

Nem fér el egy párhuzamos kerékpárút hálózat. Irdatlan pénzbe kerülne, amit közösből kéne fizetni (nem lehet). Nem tudsz minden utcába kerékpárutat tenni. Nem működik. Már kitapasztalták a kontinens nyugati felén 20-30 év alatt hol, milyen létesítmény kell a biztonságos kerékpérozáshoz.

Nagyjából:
- Belváros, sűrűn lakott övezet. Forgalomcsillapítás. max 30 km/h vagy szélső sáv.
- Még mindig város, 50-es korlát: kerékpársáv és/vagy közös használatú sáv: mint a buszsávot az autó használhatja kanyarodáshoz.
- Külváros vagy lakott teületek között: kerékpárút.
- Kerékpár-gyalogút csak és kizárólag korzón, 5-6 méter szélességben. NEM KÖZLÉKEDÉSRE, pihenés.

Nem az ujjamból szoptam.

Zsurmi 2008.04.16. 01:47:23


Kicsijoe,

A bukó nem kötelező kerékpáron (már megint valami nem kötelezőt kér számon egy autós). DE, lehet vitatkozni rajta, hogy legyen értelme. Mert nem feltétlenül.

Pistikének akkor a legjobb, ha kevés az autós, sok a busz/villamos/troli, sok a bringás, és a rendőrök megbüntetnek mindenkit akit szabályszegésen érek. Emiatt legtöbben szabálykövetők maradnak a bringások is.

Pistike szüleinek nem ekkor a legkényelmesebb, mert BKV-zni vagy bringázni kell, Pistikét pedig megnevelni rendesen, mert az autóban lehet randalírozni, de BKV-n nem.

Persze a 40 fokban minden autóban van klíma mi, mindenki csilivili irodában dolgozik 18 fokban. Na persze!

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.16. 09:27:57

Zsurmi: "Mert minden autós gyilkos."
Ezzel egyrészt rögtön át is húztad minden esetleg értelmes mondanivalódat, másrészt, akkor ezzel párhuzamban kijelenthetem, hogy minden kerékpáros idióta zsebcsegevara?

Pont az ilyen szemellenzős bányalovak miatt mintte, nem jut soha előrrébb a bringások ügye. Hiába próbálok konstruktív dolgokat fölvetni, zsigerből utasítotok el mindent ami nem azt hozza eredményül, hogy csak és kizárólag biciklivel lehessen közlekedni a városban, gyakorlatilag a gyalogosokat is kizánátok. Azt hiszitek, hogy ti vagytok az ökoforradalmárok, de pontosan olyan hülye a hozzáállásotok, mint bármilyen más közlekedési eszköz elvakult hívének.

Soulguard 2008.04.16. 11:53:56

Gyerekek.

ANYÁZUNK MÉG EGY KEVESET?
Egymás vérit szívjátok.
Okos...ahelyett,hogy kézenfogva tüntetnétek a bicikliutakért...ezért nem jut Magyarország előrébb...mindenkinek van kicsi igaza,de az,hogy együtt valami jóért,na azt nem,mert büszkék vagyunk mint a tigrisszar...gratulálnék...
Igenis,10 000 ft egy bicikli,és igenis menjetek el kézenfogva venni egyet-egyet,aztán indulás critical mass-ra...
egymás oltogatásából csak az derül ki,hogy a személyes sérelmeiteket nem tudjátok sem feldolgozni,sem pedig megbocsátani,sem pedig valami közjóért kiállni együtt.
Na talán lehetne befejezni a példálózást a múlttal, a lehetséges jövővel,és MOST TENNI...A JELENBEN. MERT MOST VAN MOST...
Ami elmúlt,elmúlt,ami lesz az még nincs,ergo : most kell csinálódni.
Ja és együtt.
piszmegalav.
RátokfütyÜLŐ Bika
Ps.: uff.

krató 2008.04.16. 13:19:36

re: soulgard

az igazság az az hogy annyi frusztráció van az emberekben nap mint nap, hogy valahol ki kell adniuk. Ennek, pedig egyik formája, hogy utáljuk a másikat. Ez a blog is tökéletes mintája egy frusztrált társadalomnak.
A jelszó: ha autós vagy utáld a biciklist, ha biciklis vagy utáld az autóst, hacsak nem a szemét rohadék gyalogosról van szó, mert akkor azt utálhatod akkor is, ha bicós vagy meg akkor is ha autós vagy. Persze nem mindegy, hogy milyen gyalogos. Mert az öreg lassú gyalogost utálhatja a fiatal, aki már menne, de nem tud, mert előtte vánszorog az az idióta öreg trotty. Az sem mindegy hogy milyen autós, mert a kis ”geci” Suzukist biztos utálja a bunkó BMW-s. Persze az sem mindegy, hogy milyen BMW-s, hiszen a „hülye” állat, aki 4, 4-es benzinest vezet, azt utálhatja a kis 120d-s.
Szóval a lényeg, hogy mindenki mindenkit utálhat.
Inkább az lenne érdekes, hogy honnan táplálkozik ez a gyűlölet.
Mert azért valljuk be őszintén, az azért nem normális, hogy valakinek az jut eszébe elsőként, hogy nem is elütötték, hanem részegen egy egyenes úton olyan szédületes gyorsan ment, hogy széttörte magát (úgy mellesleg ehhez a posthoz külön gratulálok). Az sem semmi, hogy valaki azt írja, hogy hamár elütötte a kocsijával a szemét biciklist, még vissza is megy, és jól belerúg (ez is különdíjas!!!), de az is szép volt amikor az egyik biciklis azt írta, hogy van nála egy fegyver és még utána is lő a geci autósnak (ezt is szép hozzászólás volt).
Nem arról van szó, hogy én nem anyáznék, nem idegeskednék, ha úgy érzem, hogy őrületes baromságokat látok vagy élek át a forgalomban. Itt arról van szó, hogy ez az utálat már veszélyes, ami itt ebben a blogban megjelent.
Inkább az írjátok ide, hogy mitől vagytok ilyen frusztráltak, hogy egy földön fekvőbe még belerúgnátok, hogy ha ott fekszel, akkor utána lősz egyet, és hogy rögtön látatlanban azt feltételezed valakiről, hogy hazudik, hiszen más lehetőség nincs is.
Úgy mellesleg jegyezném meg, hogy nem csoda hogy minden párt a populizmus és a gyűlölet beszéd felé megy, és minden politikai kommunikációval foglalkozó cég ezt tanácsolja....hiszen ez nektek szól...az ilyen embereknek.
Nem kéne egy percre megállni, és higgadtan végigolvasni hogy mit írtatok.
Illetve miután leírtátok, amit gondoltok, jobban érzitek magatokat?

DreamKnife_360 2008.04.16. 13:48:10

"Menj el pszihiáterhez, mer nagy baj van az arány és a valóságérzékeddel. Abban az egyben igazad van, hogy magas lóról született a cikk. Tudod miért? Mert a bringás sokkal kevesebbet vesz ki a közösből és sokkal hasznosabb, mit az autós.

Nem kell annyi autós, és a cikázó bringás sem nagy gond."

Neked meg a helyesírásoddal van a nagy baj. És ezek szerint abban nincs igazam, hogyha végig húzza az autómat a sávok között cikázó paraszt, és köddé válik a dugóban, az erkölcsileg rendben van.

Zsurmikám menjél biciklizni inkább, lásd be hogy semmi több nem vagy mint egy bohóc, hiába kapálózol. Te erre születtél... A legtöbb amit véghez tudsz vinni, és a szereped ezen a Földön, amire te hivatott vagy, hogy majd biciklizz és ne szennyezd a levegőt. Ennyit dobott a gép neked, fogadd el, és ne fikázz másokat az erő viszonyok miatt. Natural Selection. Survival of the Fittest.

Fiastyúk 2008.04.16. 22:15:38

DreamKnife, ugye Te egyke vagy? És valami drága kocsiban döngetsz (terepjáró esélyes), ami egyben az életed legfőbb értelme is? Gratula!
Skulo, hiába gúnyolódsz. Utánakérdeztettem az elütött srácnak. A Jánosba vitték, ahol az egyik fiam, aki orvostanhallgató, éppen a gyakorlatát tölti. A sérülések alapján eléggé egyértelmű a helyzet. Tolta bekáfolva a cangát és elcsapták.

Fiastyúk 2008.04.16. 22:34:58

Ha már a baleseteknél tartunk, 4 fiamból 3 bicajozik, kettőt ütött már el autó, egyiket 2x is.
Az egyiknél egy Demszky kátyú dobta meg, az autók közé esett, ahol elütötték 16 évesen. Az autós nagyon rendes volt, rendőrt, dokit hívott. Szerettem volna megköszönni neki, de nem tudtam meg, ki volt az. Hálás vagyok az emberségéért. Senki nem volt hibás, csak a városvezetés.

A másikat először egy bicikliúton(!) csapták el kisteherautóval 15 évesen. A Fertő tó körüli úton egy helyen fizikailag rá lehet hajtani autóval a bicajútra. Az autósok legszemetebbjei ott szoktak "rövidíteni", mint kiderült. Életeket is! Kanyarodott az út, a fáktól nem látták egymást. Túlélte.

Legközelebb egy vezetni nem tudó nő Toyota kisbusszal elsodorta a szabályosan bicajozó fiamat, majd mikor elesett, még húzta egy kicsit, addig, amíg át nem ment oldalt a lábfején. A zöttyenés gyanús lett a lotyónak, megállt. Addig észre sem vette, mit művel. Ő is az orvostanhallgató fiam volt. A lábfejét szerencsére megmentette az acélbetétes desszantos bakancs, nem kellett amputálni. A nőnél még rendes elsősegély cucc sem volt, fertőtlenítő semmi. Kártérítés fel sem merült a ribancban, elhúzott.
Ezek után mit gondoljak? 4 fiamra 3 baleset, ebből 2x az autós volt a felelős, és mind a 2x meglépett. A rüfke csak nem tudott vezetni, meg szenya is volt. De a bicajútra feltolakodó patkány autóst ki kéne herélni fakéssel, különösen, hogy meg is lépett. De fejjel lefelé lógatva, hogy sokáig élvezze.

Sentinel 2008.04.21. 18:43:28

Ezt jó feldobtad Gyuluskám! A bicaj (drótszamár, by ferko) témára rácuppantak kissé az olvasók, mintegy beetetőtéma a későbbi komoly nagy viták előtt. Egyedül krató fogta meg a lényeget: mindegy mi va', az anyádat azt...!
Várjuk a többit!

Soulguard 2008.04.22. 03:28:23

Na Gyulám.
www.youtube.com/watch?v=fLmFJAEeIMw&feature=related

Miért nem irogatol?
Hétvége.
Készülj.
Korsó pálinka meg egy liszteszsák húszezres.
sztannyi.:)
party.

Soulguard 2008.05.05. 13:06:05

Az ember morális tekintetben szükségképpen az, s azzá lesz (jóvá vagy rosszá), amivé tette és teszi magát. Mindkettő szabad akaratának következménye kell, hogy legyen, különben ugyanis nem számíthatnók be neki, következésképpen morálisan sem jó, sem rossz nem lehetne.

Kant: A vallás a puszta ész határain belül; I.
süti beállítások módosítása