HTML

Mentál Hiéna

Egy újabb blog a magyar őrületről. Egy újabb blog az országban uralkodó mentális káoszról. Egy újabb blog az egészségről. Egy újabb blog a betegségről. Egy új blog ezek összefüggéseiről, következményeiről.

Friss topikok

  • sergiodel vargas: Helló Gyula. Ezer meg egy éve nem láttalak, meg beszéltem Veled. (2014.02.27. 11:01) Ukrajna fájdalma, a világ bántalma
  • Trejo: @Bionic Bastard: Igen, a face-en belefutottam, jó cucc! ;-) (2014.02.12. 08:57) Szlovákia - az EU margójára
  • KeMa: Azért van hangalámondás, mert ezen filmek hangjait egy sávra rögzítik. Nincs külön beszéd, és külö... (2013.08.06. 14:07) Szinkr-OFF
  • Bionic Bastard: @Kratomi: Drága Kranyeszkám! ;) Én ugye, abban a privilegizált helyzetben vagyok, hogy ismerlek... (2010.01.14. 09:16) Kollektív-a-kurvaanyádat
  • Dzsé: Nekem a pártkiárusítás hasonlat tetszett. :) Embertőzsde, pff. Kandallói sonkás szenya? :D Jöhet! (2009.06.09. 11:31) Európai pépszavazás

Linkblog

Félelem és homály Kis Hazánkban

2011.09.03. 16:28 :: Bionic Bastard

Az ember a legtöbbször nem azoktól az emberektől kapja a válaszokat, akiktől várja. Azoktól, akiktől várja, általában nem kap. Mert, azok az emberek, akiktől várja, akikben megbízik, s akiket szeret, féltik őt a válaszaiktól, s félnek válaszokat adni. 

A félelem rossz tanácsadó. A félelem elhomályosítja a tudatot és így nem tudunk helyes döntéseket hozni.

A mai világban - szerintem - két nagy ellenségünk van. Nem. Nem a komcsik, meg a fasiszták. Azok csak színes papírsárkányok a hazugságokkal színezett média hasábjain.

Amiktől valóban tartanunk kell, s egy szebb jövő érdekében nap, mint nap meg kell(ene) küzdjünk, azok a saját félelmeink s az ebből fakadó korlátaink.

Tulajdonképpen mindegy, hogy politikáról, vallásról, szerelemről vagy munkáról van e szó. A lényeg, hogy az őszinteség hiánya, valamint az igazmondástól (illetve, az ezáltal kiváltott reakciótól) való rettegés mindig rossz eredményre vezet. Ezzel, persze nem azt akarom mondani, hogy a az ember képébe vágott meztelen igazság, mindig erkölcsi dicsfénnyel árasztja el a bensőnket, de ahhoz mindenképpen hozzájárul, hogy reális és racionális következtetéseket vonjuk le egy adott helyzet tanulságaként.

Elveszteni valakit sosem könnyű. A halál, ugye, megmásíthatatlan, de ha egy számunkra fontos ember lép ki az életünkből, az is egyfajta gyászt hoz a lelkünkbe. Nem csak az addig együtt töltött idő hiánya, s az így felszabaduló, újdonsült szabadidő kitöltésének erőltetése jelent furcsa, máshoz nem hasonlítható hiányérzetet és feszülstéget, hanem az addig megszokott gesztusok, mozdulatok, pillanatok, illatok elvesztése is komoly lelki fájdalomfaktorral bír. A szeretet mindig alakul. Vagy megújul, vagy elkopik, de mindig mozgásban van. Olyan, mint az élet.

Azt már gyermekként is furcsálottam, hogy az 'ember mindig azokat bántja, akiket a szeret'. (Ezt a mondást nagyjából ugyanarról a közhely/faszság polcról szokták levenni, mint a 'kivétel erősíti a szabályt'.)

Persze, hogy azokat bántja, hiszen akiket nem szeret, azok úgyis leszarják/azokat úgyis leszarja - megfelelő aláhúzandó.Akikkel olyan kapcsolatban állunk, amelyben a szeretet különböző, ám őszinte formái megtalálhatóak, azok nyilván zokon vehetik, ha más véleményt, más magatartásmódokat formálunk, mint ők, hiszen ez az ő félelmeiket csalogathatja ki a gardróbból. Miért nem úgy gondolja, ahogy én? Miért cselekszik másként, mint ahogyan az nekem tetszik?

Ráteszek még egy lapáttal. Az ember egy szar (pár)kapcsolatban, mindig a másikkal van elfoglalva. Miért viselkedik velem így? Hogy lehet ilyen geci? Stb.

Nincs ideje saját magára időt fordítania, mindig lefoglalja az, hogy a másik mit csinál rosszul, hogy csinálná a 'tökéletes partner', mit kellene rajta változtatni. Stb. 

Ha egy jó párkapcsolatban találja magát az ember, ahol megbecsülés, szeretet és odaadás veszi körül, ahol nem kell a másikkal foglalkoznia  s magával találja szemben magát az ember, na, akkor jönnek ki a szörnyek az ágy alól. Ha magunkkal kell a tükörbe nézni, s nem a társunkat boncolgatnunk, a legtöbb ember összeszarja magát. Mert, alapvetően nem szeretjük önmagunkat. S, aki nem szereti önmagát vagy legalábbis nem képes elfogadni és becsülni magat a hibáival, s hiányosságaival együtt, az nem képes másokat tisztán szeretni.  

Ritka manapság a feltétel nélküli szeretet, mint a fehér holló. S, mit csinálunk a fehér hollókkal? Kinyírjuk őket, s kipreparáljuk. Hogy mutogatni lehessen, hogy egyszer ilyen is volt.

A mai modern ember - kitéve a sok szarnak ami a nyakába ömlik a különböző csatornákon - már nem igazán tud a felhőtlen, feltétel nélküli boldogság állapotában feloldódni, mert mindig rettegni kell valamitől. 

A boldogság sok kis, boldog pillanat gyöngyfüzére. Nem azon kell aggódni, nem attól kell félni, mikor lesz vége, vagy melyik az a következő gyöngyszem, ami kevésbé fényes, mint az előző. Mindig az adott pillanat, adott gyöngyét kell simogatni, csodálni.

A pillanat pedig csak a mienk. 

Azt nem veheti el az adóhivatal, nem veheti el a rendőr, se a föld, se az ég.

Az élet nem könnyű, folyamatos harc, de ahelyett, hogy másokkal küzdünk, magunkkal kellene felvenni a kesztyűt. S, ha magunkat képesek vagyunk legyőzni, minden csatát megnyerhetünk.

 

Köszönöm, Livi, köszönöm Szabi. Riszpekt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalhiena.blog.hu/api/trackback/id/tr643200167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása